Arany Nimfát nyert az On The Spot

Elnyerte a dokumentumfilmes kategória nagydíját, az Arany Nimfát az M1-en látható On the Spot gázai filmje a Monte Carlo-i televíziós fesztiválon – tájékoztatta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) csütörtökön az MTI-t.

Cseke Eszter és S. Takács András műsora olyan nagy tévétársaságok legkiemelkedőbb produkcióit utasította maga mögé a versenyben, mint a BBC, a ZDF vagy az Al Jazeera. Monte Carlóban több mint 30 éve nem kapott Arany Nimfát magyar riportfilm – olvasható az összegzésben.
A legrangosabb európai televíziós díjat elnyert gázai film az MTVA megrendelésére készült az On The Spot: Harcosok című szériában. Az alkotók eredetileg a Gázát irányító Hamász elnyomó rendszeréről akartak forgatni, de a második napon egy fegyveres konfliktus kellős közepén találták magukat. A film egy személyes történeten keresztül mutatja be a legutóbbi izraeli-gázai harcokat, a szenvedéstől a gyűlölet születéséig, szokatlanul közelről.
Cseke Eszter és S. Takács András dokumentumfilm-sorozata ötödik éve látható a képernyőn. Legelső filmjüket szintén Gázában forgatták még egyetemistaként. Azóta 36 filmet készítettek, de megmaradtak a kiskamerás módszernél: a terepen csak ketten dolgoznak, stáb nélkül, hogy minél közelebb kerüljenek szereplőikhez és történeteikhez, akár johannesburgi gengszterekkel forgatnak, akár az ENSZ-főtitkárral az Északi-sarkkörön.
Az elmúlt években külföldön is felfedezték munkájukat, tavaly Karlovy Varyban kapták meg a Tourfilm Festival különdíját az On The Spot: Törzsek szériáért, előtte pedig burmai riportjukért Press Freedom Awardot adott át nekik az Európa Tanács Strasbourgban.
Az Arany Nimfához Albert herceg személyesen gratulált a magyar filmeseknek, akik épp az ötödik On The Spot-évad forgatását szakították meg, hogy átvehessék Európa legrangosabb televíziós elismerését. A herceg előző este koktélpartira hívta Cseke Esztert és S. Takács Andrást a monacói palotába a többi jelölttel együtt, a gála után pedig együtt vacsoráztak.
Az On The Spot új szériája ősszel látható az M1-en – közölte az MTVA.

A Spektrum televízió ezúton is gratulál az On The Spot digitális riportereinek, Cseke Eszternek és S. Takács Andrásnak, a dokumentumsorozat legfrissebb nemzetközi elismeréséhez, a Monte-Carlói Televíziós Fesztivál Arany Nimfa díjához.
Az On The Spot 2009-ben került először adásba a Spektrum csatornán. A két fiatal riporter a főiskola után itt kezdte televíziós pályafutását, s az On The Spot sorozat első négy szezonját a Spektrum számára készítették. Az eltelt években filmjeik olyan világhírűvé váltak, hogy a BBC és a CNN is vett már át belőlük anyagot. Hazai és nemzetközi díjaik közül a legfrissebb monte-carlói mellett megválasztották Cseke Esztert és S. Takács Andrást a Blikk Év médiaszemélyiségeivé, a műsor elnyerte a Tourfilm különdíját, a Voltfolio közönségdíját és a Story Ötcsillag Díjátadó Gála Érték-díját is.

A Spektrum nagyon büszke az On The Spot szakmai sikereire, és szívből gratulál Cseke Eszternek és S. Takács Andrásnak.

[icon name=”icon-info-sign”] MTI/SPEKTRUM
[icon name=”icon-picture”] www.sajtoklub.tv/Spektrum