Bélyegnap nemzetközi kiállítással

2016. május 6 -8 között Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából Szent Márton szülővárosa, Szombathely ad otthont a bélyeggyűjtők legnagyobb ünnepének, a 89. Bélyegnapnak, és egyszerre két rangos nemzetközi bélyegkiállításnak.

Cikksorozatunk 3. részében Czirók Dénest a szervezőbizottság elnökét kérdeztük meg eme nagyszabású rendezvénnyel kapcsolatosan.

Tudomásunk szerint Ön is bélyeggyűjtő. Mióta és milyen témát gyűjt?

Gyermekkorom óta gyűjtöm a bélyeget, 6 éves koromban már a nagyapámmal áztattam és bündliztem a bélyegeket, így nagyon korán eljegyeztem magam ezzel a hobbival. Fiatal koromban Magyarország és a világ bélyegeit gyűjtöttem, amiből aztán a felnőtt korom elején egy szép magyar, francia, amerikai és német ország-gyűjtemények alakultak ki. 1968-ban a városunkban eladásra kínáltak egy klasszikus magyar bélyeggyűjteményt, amit egy kis családi kölcsön segítségével megvettem. A gyűjtemény legdrágább darabját nem tudtam akkor megvenni, mert meghaladta az akkori lehetőségeimet. Így eljegyeztem magam a magyar klasszikus bélyegek gyűjtésével. Ezt követte pár év múlva a levelek gyűjtése és szép lassan ez továbbfejlődött. Ma már minden levelet, levelezőlapot, postautalványt, táviratot, stb gyűjtők a kezdetektől 1900-ig. A bélyeggyűjtés egy hosszú fejlődési folyamat, amin a legtöbb bélyeggyűjtő végigmegy.

Mióta tagja a MABEOSZ-nak?

1956 óta vagyok tagja a MABÉOSZ-nak, a nagyapám íratott be, az egyetem évei alatt szüneteltettem a tagságot, majd 1974 óta vagyok újra tagja.

A kiállítási anyagok zsűrizéséhez milyen ismeretek szükségesek?

A zsűrizés egy nagyon összetett folyamat. Elsősorban anyagismeret szükséges hozzá, azaz ismerni kell az adott területen előforduló darabokat. Mivel a bélyeggyűjtés nagyon sokrétű hobbi, így a zsűrorok is egy-egy adott területre szakosodtak. Vannak, akik pl. a tematikus-, a légiposta-, a Carte Maximum-, a hagyományos gyűjteményekre specializálódtak, magam a postatörténeti gyűjtemények bírálatából szereztem meg a nemzeti vizsgát. A bélyegek ismeretén felül ismerni kell a legapróbb részletekig a szabályokat is, akár a hazai vonatkozásban, akár a nemzetközi szinten. Jómagam nemzetközi licenccel rendelkezem, így már zsűriztem számos európai országban, de pl. Indiában, Ausztráliában is.

Ezeket az ismereteket hol és hogyan lehet megszerezni?

A zsűrizési ismereteket hosszú évek alatti tanulással lehet megszerezni. Pl. akkor, amikor a nemzetközi vizsgámra készültem, akkor előtte két évig angolul tanultam, gyakoroltam a nemzetközi szakzsargont. Hasonlít a rendszerünk a labdarúgás sípmestereinek a képzéséhez, először NB III-ban kell vizsgázni és évekig működni, majd jöhet az NB II, az NB I, és sok-sok év után jöhet a nemzetközi szereplés

Mi a legfontosabb szempont egy-egy kiállítás megszervezésekor?

Egy kiállítás megszervezésénél egyszerre sokféle igényt kell kielégíteni. A legfontosabb célcsoport a látogatóké, azaz olyan legyen a kiállítás, hogy a látogatók ott jól érzik magukat, sok szép dolgot láthatnak miközben az egyik keretről mennek tovább a másikig. A látogatók közé azokat is besorolom, akik még csak akkor ismerkednek a bélyegekkel, illetve azokat is, akik már profi szemmel nézik az anyagokat. Lényeges csoport a vájt fülű szakértőké, akik zsűrizik már az anyagokat, hiszen minden kiállítónak a bemutatkozáson felül az is a célja, hogy egy szép eredményt érjen el.

Milyen alapon kerül sor egy szervezőbizottsági elnök kiválasztására, megbízására?

A szervező bizottsági elnök kiválasztását a MABÉOSZ elnöksége végzi és elsősorban a jelölt alkalmasságát nézik. Ehhez is persze sok-sok előző esemény megszervezése szükséges. Magam már a 80-as években helyi kiállításokat szerveztem, azóta pedig már 4-5 országos kiállítás szervezését vállaltam el, mindezt társadalmi munkában.

A szombathelyi kiállítás szervezőbizottságának elnökeként mit tart a legfontosabb feladatnak?

Mivel a munkavégzésemet nem az anyagiak vezérlik, így a munkám fokmérője a siker. Az a fontos számomra, hogy jól sikerüljön a kiállítás, mindenki jól érezze magát, a kiállítók 15 országból szép sikereket érjenek el, a látogatók elfeledjék az élet apró bosszúságait, ha bejönnek megnézni a kiállítást, élményben legyen részük.

Hol tart jelenleg a szervező munka?

Jól halad a szervező munkánk, mivel olyan tagokkal vagyok körbevéve, akik szívesen dolgoznak a szervező bizottságban, önzetlenül végzik a feladatukat. Természetesen a csapatom nagy részét én választottam ki, ismertem őket korábban is, így bíztam is bennük.

Milyen látogatottságra számítanak a rendezvényen?

A kiállítás három napig lesz nyitva, amit én a szívem szerint meghosszabbítanék akár 1-2 hétre is, de sajnos a költségek a napok számával egyenes arányban növekednek. Tehát ezen három nap alatt kell elérnünk, hogy minél többen eljöjjenek a kiállításra elsősorban Szombathely városából. Igyekszünk olyan hírverést végezni, hogy az ország valamennyi filatelistája tudjon az eseményről, azaz a városon kívül is nagyszámú látogatóval számolunk. Már most tudom, hogy a szomszédos országokból (Ausztria, Szlovénia és Horvátország) is számos látogató fog érkezni.
Kiállítók várható létszáma:
Kb. 100-120 kiállítóra számítunk 15 országból, bízom abban, hogy a hazai kiállítók valamennyien eljönnek megnézni az anyagukat.

Látogatók várható létszáma:
Erre a kérdésre szívesen válaszolok az esemény zárását követően, bízom benne, hogy a három nap alatt több ezren fogják megnézni a kiállítást.

Bődi Lívia
MCZS