A Bloomsday kezdetben írországi, mára nemzetközivé vált évente megtartott irodalmi ünnep, mely nevét James Joyce Ulysses című művének egyik főszereplőjéről, Leopold Bloomról kapta.


Az ezer oldalas mű szerint a főhős apja Szombathelyen született, ezért a városban ír programokkal és Guiness sörcsapolással ünneplik az írót. Szombathelyen 1994 óta rendezik meg a Bloomsdayt. 2005-ben az írek segítségével szobrot is állítottak James Joyce-nak a Fő téren.

A kilátogatók 14 órakor meghallgathatták Nemény András polgármester és Ronan Gargan ír nagykövet köszöntőjét.

15:15 órától Feszt György mondta el gondolatait Joyce-ról.

15:30-tól az ELTE-SEK vizuális tanszék hallgatóinak szabadtéri kiállítását tekinthették meg az érdeklődők,melyet Nagy Csaba koordinált.

15:45-től Batykó Róbert és Szántó István falfestményei kerültek átadásra.

16:30-tól a sörök szerelmesei lehettek előnyben,hiszen ünnepélyes sörcsapolás kezdődött el a Broadway Club Cafe-ban. Az este folyamán képzőművészeti beszélgetést is meg lehetett hallgatni.

A nap zárásaként pedig a Kugler zenekar zenélt a Zsinagóga Udvarban. Szántó István falfestmény átadását,és az ELTE-SEK szabadtéri kiállítását a Hírlevél Plusz Facebook oldalán vissza lehet nézni. Nagy Csaba elmondta,hogy érdemes a klímaváltozáson elgondolkodni. Megkérdezte a hallgatókat is,hogy ők mit gondolnak a klímaváltozásról. Elmondta,hogy Afrikában készültek napelemes világítóberendezések,melyekből 250-300 ezer darabot gyártottak. A falfestmények átadásánál pedig a készítők meséltek egy kicsit magukról és arról,hogy mit ábrázol a festmény.

Írta és fényképezte: Vörös Valentin