2006 óta többféle hagyományt követve, de tartalmában mindig sokféle újdonságot kínálva kerül sor az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében az Országos Könyvtári Napok eseményeire, a szakma legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató programsorozatára minden év októberében. Az elmúlt évben a projekt keretében 1248 település 1494 intézményében 4177 eseményre került sor, amelyen 172 468 érdeklődő vett részt. 2021 októberében ismét valamennyi korosztály figyelmére számítunk a legkisebb településektől a fővárosig.” 

A 2021-ben Együtt. Működik! szlogennel meghirdetett országos programsorozathoz – az előző évekhez hasonlóan – a Berzsenyi Dániel Könyvtár is csatlakozik.

Színes kínálattal (helytörténeti, irodalmi és komolyzenei előadások, kiállítások, gyermekkönyvtári és kézműves foglalkozások, adatbázis-használati bemutató), minden korosztályt megszólító rendezvényekkel várják az érdeklődőket 2021. október 5. és október 10. között.

A rendezvénysorozat 2021. október 4-én (hétfőn) a XXVII. Vas Megyei Könyvtári Nappal kezdődik. A szakmai nap tematikája: A jövő kihívásai: A könyvtárak szerepe a fenntarthatósági szemlélet alakításában.

Almásy László Ede nemcsak kitűnő autóversenyző, hanem kiváló pilóta és amatőr fotográfus is volt. Közismert, hogy már gyerekkorában érdeklődött a repülés iránt és 1911-ben Rákosmezőn, egy Bleriot típusú gépen belekóstolt a „földtől elrugaszkodás, a levegőben járás” különleges gyönyörűségébe. Szerencsés korszakban született, mivel a gyermek- és ifjúkora arra az időre esett, amikor a motorizáció robbanásszerű fejlődésnek indult. A technika újdonságaira fogékony Almásy ez irányú érdeklődése élete végéig megmaradt, amit a korabeli híradások bőségesen dokumentáltak.

Az elmúlt évtizedekben számos újságcikk, tanulmány, ismeretterjesztő kiadvány és kiállítás készült a szombathelyi kötődésű Almásy László Edéről. Személyét azonban világhírűvé az 1996-ban bemutatott Angol beteg című, kilenc Oscar-díjat nyert filmdráma tette. Halálának 70. évfordulója teszi aktuálissá a megemlékezést.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubjának rendezvénye.
Előadó: Bajzik Zsolt főlevéltáros (MNL Vas Megyei Levéltár)

A rendezvény az Országos Könyvtári Napok programsorozat keretében valósul meg.

Dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész online előadása

32021. október 6. 17:00
„Láttam minden időszakaszt / S minden földi láthatárt” – Kiállításmegnyitó

245 éve született, 185 éve halt meg Berzsenyi Dániel költő – Válogatás könyvtári dokumentumokból

Az Országos Könyvtári Napok keretében, 2021. október 6-án (szerdán) a Berzsenyi Dániel Könyvtár a 245 éve született és 185 éve meghalt névadójára, Berzsenyi Dániel költőre (https://rubicon.hu/kalendarium/1776-majus-7-berzsenyi-daniel-szuleteseemlékezik.

Ezen a napon 17 órától az érdeklődők “MINDEN CSAK JELENÉS…”? – A velünk élő Berzsenyi címmel Dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész ONLINE előadását nézhetik/hallgathatják meg a könyvtár Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/BerzsenyiDanielKonyvtar).

Dr. Fűzfa Balázs tavaszi előadásai az alábbi linkre kattintva érhetők el:
https://www.facebook.com/BerzsenyiDanielKonyvtar/videos/?ref=page_internal

Az előadás keretében rendhagyó kiállításmegnyitóra kerül sor. „Láttam minden időszakaszt / S minden földi láthatárt” – 245 éve született, 185 éve halt meg Berzsenyi Dániel költő – Válogatás könyvtári dokumentumokból címmel kamarakiállítás nyílik a könyvtár 1. emeleti kölcsönzőterében. Az érdeklődők a költővel és kultuszával kapcsolatos kötetekből, fotókból, aprónyomtatványokból, hanglemezekből, hangoskönyvekből, kottákból láthatnak válogatást. A tárlat 2021. október 30-ig lesz látogatható.

(A kiállítás címe Berzsenyi Dániel: Életfilozófia című verséből származik.)

A megemlékezéshez még egy évforduló szolgáltat apropót. 1956. október 13-án meghitt, családias eseményre került sor: a megyei könyvtár felvette Berzsenyi Dániel költő nevét. A protokoll vendégek között ott volt Tóth Dezső, a megyei pártbizottság első titkára és Mihályi Imre, a Népművelési Minisztérium Könyvtári Főosztályának vezetője. Az intézmény homlokzatára felkerült a tábla: Berzsenyi Dániel Könyvtár.

42021. október 7. 14:00
A SZIKLA katalógus használatának bemutatása kiscsoportos formában

2021. október 7-én 14.00 órától a SZIKLA katalógus használatának bemutatására kerül sor kiscsoportos formában.

A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár 2021 júniusától megújult honlappal és katalógussal várta vissza olvasóit. Az új rendszer felhasználóbarát, többféle funkcióval bővült, amelyek megkönnyítik a kölcsönzést és a böngészést. 2021. október 7-én, csütörtökön 14 órakor kiscsoportos formában, könyvtárosunk avatja be az érdeklődőket a Szikla katalógus online felületének rejtelmeibe. A foglalkozásra előzetes regisztráció szükséges, melyet az érdeklődők személyesen a könyvtár földszinti információs pultjánál, illetve a +36-94-513-542 telefonszámon tehetnek meg.

Szalvétakiállítás a Zene Világnapja alkalmából Bődi Lívia magángyűjteményéből
A kiállítást megnyitja Horváth Imre.

Horváth Imre karnagy komolyzenei előadása

A tűz, mint őselem lehet pusztítás, pompa, megújulás, szenvedélytől fűtött lángolás, de meghitt, simogató ölelés is. Hogyan jelenik meg mindez a komolyzenében? Milyen szerepet tölt be az ember életében, érzelmei, vágyai kifejezésében? Hogyan hat ránk a mágikus zenék lélekvarázsló ereje?

Klasszikus és kortárs mesék papírszínházi köntösben minden korosztálynak.
Helyszín: BDK Gyermekkönyvtár

Új színt kapnak az őszi falevelek és megelevenednek az erdei állatok
Helyszín: BDK Gyermekkönyvtár

A duó zenés-mesélő műsorában megrázó, felemelő és könnyed családi történetek szólítják meg egymást és a dalokat. Mint egy olyan családi asztalnál, ahol három-négy generáció élvezi az együttlét örömét, és a régi adomák után dalt kíván a szív.
 
A remek hangzású zenés délután egy olyan kiváló zeneszerző, énekessel, mint Hrutka Róbert, aki színészlemezek tucatjai, és lélekemelő filmzenék után most az akusztikus, játékosan rusztikus, mégis érett oldalát mutatja meg.
És a mai középgeneráció kiemelkedő írójával, Grecsó Krisztiánnal, aki évtizedek után talált vissza az énekelt darabok segítségével a vershez, de aki ezen az estén sem hűtlen kedves formájához: a rövidprózához, a meséléshez.
 
Libikóka. Több mint egy koncert. Személyesebb, mint egy színházi este.
Fotó: Fényes Gábor
 
A rendezvény az Országos Könyvtári Napok programsorozat keretében valósul meg.