Életteli február a szombathelyi múzeumokban (összefoglaló)

MűTárgyEsetek, római sírkövek, könyvbemutatók – mozgalmasan telt a február a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tagintézményeiben. Rövid szemezgetés a februári eseményekből.


FEBRUÁR 1. – MűTárgyEset az Iseumban előadással, teával, játékkal
A Savaria MHV Múzeum január 25-én indította útjára a MűTárgyEsetek című programsorozatát, melynek keretében minden hónap négy hétvégéjén négy múzeum mutatja be az adott hónap műtárgyát, előadásokkal és foglalkozássokkal fűszerezve.
A program főpróbája a februári sorozat volt. Elsőként az ISEUM mutatta be februári kiemelt műtárgyát, az íbisz madár alakú bronzmécsest.

MűTárgyEset az Iseumban
(a képre kattintva galéria nyílik)

FEBRUÁR 8. – Bartha László művészetéről – MűTárgyEset a Képtárban
A programon Dr. Gálig Zoltán művészettörténész mutatta be Bartha László művészetét, majd Szabó Tibor Villon versekből szemezgetett. Eközben a gyerekek illusztrációkat készíthettek Fekete István: Őszi vásár című novelláskötetéhez.

Dr. Gálig Zoltán előadást tart
(a képre kattintva galéria nyílik)

FEBRUÁR 11-én délelőtt Csapláros Andrea múzeumigazgató és Dr. Veres András megyés püspök jelenlétében a Savaria Múzeum Kőtárában megkezdődött az a hat darab római sírkőemlék kibontása, amelyek korábban a Püspöki Palota Sala Terrenajában állt. Ezek 1908-ban kerültek a múzeumba, azóta egyszer, 1990-ben már áthelyezésre került pár darab síremlék.

FEBRUÁR 12-én a Savaria – A Vas Megyei Múzeumok Értesítője (2013) című kötet bemutatóját tartották az Iseumban. A kötet kerekasztal-beszélgetésén részt vett Kelbert Krisztina történész, Pallósiné dr. Toldi Márta, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója,  prof. dr. Vig Károly, a Savaria MHV Múzeum igazgatóhelyettese, Mérei Tamás, Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója, Egri Balázs építészmérnök,  és természetesen a kötet szerzője, dr. Illés Péter, kulturális antropológus.

FEBRUÁR 16. – Herman Ottó élete és fotóállványa – MűTárgyEset a Smidt Múzeumban
1914-ben, száz éve hunyt el Herman Ottó magyar természetkutató, akiről a MűTárgyEset programsorozat keretében tudhattak meg érdekes információkat a Smidt Múzeumba látogatók. A gyermekfoglalkozások és játékos fejtörők közben Dr. Vígh Károly Herman életéről, míg Varga Eleonóra a fényképezés történetéről tartott előadást az érdeklődőknek.

P1250118
A hónap műtárgya a Smidt Múzeumban
(a képre kattintva galéria nyílik)

FEBRUÁR 20-án a Smidt Múzeumban tartották a Híres szombathelyi nők című könyvsorozat kilencedik, Nagy Mariann műkorcsolyázónőről szóló kötetének bemutatóját.  A megjelenteket Czenki Zsuzsanna, a Savaria MHV Múzeum igazgatóhelyettese köszöntötte, majd beszédet mondott Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária, Szombathely MJV Önkormányzatának kulturális tanácsnoka, Dr. Smidt Erzsébet, nyugalmazott múzeumigazgató, a Smidt Múzeumért Alapítvány elnöke, és Varga Jenő, a Vas Megyei Korcsolyaszövetség elnöke. A kötetről részletesen a szerző, Keppel Csilla mesélt. Az bemutatót a Bartók Béla Zeneiskola növendékeinek műsora színesítette.

FEBRUÁR 22. – Báli hangulat a Savaria Múzeumban
Igazi báli és farsangi hangulat volt szombaton a Savaria Múzeumban, ahol a februári MűTárgyEsetek utolsó programján vehettek részt az érdeklődők. Míg az emeleten fánksütés, maszkfestés és legyezőhajtogatás várta a legkisebbeket, addig a kőtárban Kelbert Krisztina történész és Parais István táncpedagógus a 19-20. század fordulójának báli szokásairól tartott előadást. A programot a Vasi Swing Tánccsoport bemutatója színesítette.

Parais István és Kelbert Krisztina a báli szokásokról beszélgetnek (a képre kattintva galéria nyílik)
Parais István és Kelbert Krisztina a báli szokásokról beszélgetnek
(a képre kattintva galéria nyílik)

A sütés eredményeképpen kapott rendkívül ízletes fánk receptjét is megosztotta a Savaria Múzeum Facebook oldalán (mindenkinek ezúton ajánljuk!)

MÉG FEBRUÁRBAN TÖRTÉNT: A Vasi Múzeumbarát Egylet kerekasztal-beszélgetésén dr. Gráfik Imre egykori igazgató kérdezte a Savaria Múzeumban történt változásokról Csapláros Andrea múzeumigazgatót, Czenki Zsuzsanna általános és dr. Víg Károly tudományos igazgatóhelyettest. A beszélgetésről részletes összefoglalót az egylet weboldalára kattintva olvashatnak; ide kattintva pedig a FEBRUÁR 24-én, a Vasi Múzeumi Látványtárban tartott szabadegyetemi előadásról találnak képeket, amelyen az előadó dr. Vásárhelyi Tamás muzeológus volt.

A programözön folytatódik március 1-jén, szombaton, amikor az Iseumban ismét egy MűTárgyEseten vehetnek részt a látogatók.

» H+ összeállítás