Elveszett hercegek (1.) – Az első magyar királyfi: Imre

0
8
Szent Imre herceg (Forrás: bojtemihaly.blogspot.hu)

Az 1083-ban szentté avatott királyfi Székesfehérváron született Szent István és Gizella gyermekeként 1000-1007. körül. Szüleinek ő volt az egyetlen életben maradt gyermeke, akinek kitűnő oktatást biztosítottak. Gellért püspök és édesapja minden ismert és leendő uralkodó számára fontos tudományba beavatta, a latin nyelv, a kereszténység tanai és a diplomácia mellett a hadtudományba, vadászatba, illemtanba egyaránt.

Zichy Mihály: Szent Imre Szent István és Szent Gellért (Forrás: soltszentimre.fw.hu)
Zichy Mihály: Szent Imre Szent István és Szent Gellért
(Forrás: soltszentimre.fw.hu)

A hagyomány szerint Imre szüzességi fogadalmat tett, bár egyes források szerint megházasodhatott, utóda nem született. A királyfi volt apja minden reménysége, akinek megerősített hatalmát örökíthette volna, 1031. szeptember 2-án azonban a királyi szülők megkapták fiuk halálhírét. Imre feltehetően az Igfon-erdőben vadászott, mikor a magyar történelemben később is felbukkanó vadkantámadás áldozata lett.

Imre herceg szobra Székesfehérváron (Forrás: uj.katolikus.hu)
Imre herceg szobra Székesfehérváron
(Forrás: uj.katolikus.hu)

Halála mélyen lesújtotta szüleit, apja 7 évvel később hunyt el. Édesanyja 1059-ben bekövetkezett haláláig gyászolta férjét és gyermekeit. A királyi vérvonalat István unokaöccse, Orseolo Péter vitte tovább.

Zichy Mihály Szent Imre a ravatalon (Forrás: fokusz.info.hu)
Zichy Mihály: Szent Imre a ravatalon
(Forrás: fokusz.info.hu)

PT

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

tizenkilenc − öt =