A Húsvét mindig akkor teljes, ha a környezetünket is kidíszítjük különböző dekorációkkal, de az általunk vagy gyermekeink/unokáink által készített apróságok teszik igazán otthonossá lakásunkat.

Rengeteg szép és különleges ötletet találni az interneten, de sokat nem lehet belőle elkészíteni, mert épp nincs hozzá alapanyagunk, vagy nem olyan jó a kézügyességünk. Azonban hoztunk pár ötletet, amit garantáltan el tud készíteni otthon bárki, és nem kell hozzá sok kreativitás, ügyesség, de mégis aranyos hatást kelt. Csak színespapírra; ollóra; ragasztóra; akril vagy vízfestékre; lapos,tojás alakú kavicsra; ecsetre; tűre; kartonra; szalagra/fonalra; nem használt pólóra és spatulára lesz szükségünk. Akinél nincs otthon spatula, használhat kartonpapírt is.

Kezdjük is a legegyszerűbbel!

Kavicsfestés: Menjünk ki a parkba, erdőbe vagy az udvarra és keressünk 4-5-6 db lapos, tojás alakú kavicsot. Ha ez megvan, jó alaposan mossuk meg őket, és fessük be az általunk választott alap színnel. Például pirossal, sárgásval, kékkel és zölddel. Miután megszáradt rajta a festék, átkenjük még legalább egyszer, hogy szép, erős és egyenletes festett felületet kapjunk. Ha az összes réteg megszáradt, festhetünk rá kedvünkre akár virágokat, akár hímestojás mintákat. Amiket csak szeretnénk.

Amíg száradnak a kavicsok, pont el is tudjuk készíteni a következő három dekorációt!

Szalagos tojás: Színes papírra tojást rajzolunk, kivágjuk, és 2 centi távolságra tűvel lyukakat szurkálunk a tojásunk szélétől 1 centire. A tűbe belefűzzük a szalagot, és végigfűzzük a lyukakon úgy, hogy a szalag mindkét vége a tojás tetejéné legyen, és masniba össze tudjuk kötni. Nagyon egyszerű.

Nyuszi: Most csak a festéket és a kartonpapírt kell elővennünk, meg egy kicsit a rajztudásunkat is. A kartonra nyuszit rajzolunk, és kifestjük, amilyenre csak szeretnénk, majd ha van kedvünk pöttyökkel, csíkokkal vagy foltokkal is díszíthetjük. Amíg a festék száraz, fonalból pici pomponokat készítünk. Ez lesz a nyuszi farka, amit egy ragasztóstift vagy folyékony ragasztó segítségével felragasztunk a megfelelő helyre.

Pompon készítéshez egy kis segítség:

Forrás: http://manokucko.hu/fonal-pom-pom-keszitese/

Fonalkép: Ha már kéznél van a nyuszi sablon és a fonal, ne is tegyük őket messzire. Fogjunk meg egy tetszőleges színű A4-es lapot, és hajtsuk félbe. Egyik felére rajzoljuk rá a nyuszi sablont, majd ügyesen vágjuk ki úgy, hogy a papír széle ép marad. Következő lépésben pedig különböző színű és méretű fonalakat vagdosunk. Ha ezzel megvagyunk, szétnyitjuk, és a belsejének a lyukas felét bekenjük ragasztóval, és a fonaldarabkákat kedvünk szerint, össze-vissza ragaszthatjuk a mintán belül. Ettől lesz egyedi és művészi. Aki pedig szeretné, masnival is díszítheti, amit egyszerűen egy eltérő színű színespapírból vág ki, és a lap külsejére ragasztja fel. A legvégén pedig összecsukjuk a félbehajtott papírt, és ha gyorsak voltunk, az elején felkent ragasztóval még összetapad a két oldal, de ha nem, átkenjük újra.

Majd egy kicsit összetettebb szintre kapcsolunk. Két ilyen feladatunk lesz.

Tojáskupac: Itt először csak annyi lesz a feladatunk, hogy a lehető legtöbb színespapírt elővegyük. Sablonként rajzoljunk 3 féle nagyságú tojást. Kicsit, közepeset, nagyot. Ha ezek megvannak, a kicsi és a nagy tojáshoz válasszunk 2-2 színt, és mindegyikből vágjunk ki 4-4 darab tojást. Ezeket hajtsuk félbe, és ragasszuk össze őket. Így 3D-s formákat kapunk. Ugyan ezt ismételjük el a közepes méretű tojásokkal is, viszont abból 2 ilyen formát csináljunk. Így kapunk 4 tojást,és ezeket csak egymás mellé kell ragasztanunk, és kész is a kupac!

Tojáskoszorú: Szintén sokféle színespapírra lesz szükségünk. Az előző feladat tojásaiból válasszuk ki azt, amelyik számunkra a legideálisabb. Ezt szintén rajzoljuk körbe a színespapírokon, a lényeg, hogy jó sok tojás legyen. Inkább maradjon még, amit felhasználhatunk máshova is akár. Ezeket a formákat kedvünkre díszíthetjük, minél változatosabban. Ha készen vagyunk, csak egy kör alakban összeragasztjuk őket, és a tetejére egy piros (vagy bármilyen színű) szalagot biggyesztünk, masnira kötve. Mehet is fel az ajtóra vagy a falra.

Végül jöjjön a legösszetettebb, de annál aranyosabb dísz, ami remek ajtódíszként szolgál.

Nyuszikép: Fogjunk összesen 11 db spatulát, vagy egy nagyobb lap kartont. A spatulák közül 2 db-ot feketére, 1db-ot szürkére, 7 db-ot pedig rózsaszínre fessünk. 1 db pedig maradhat sima. A színek kedv szerint eltérőek lehetnek. Ameddig ezek száradnak, tetszőleges anyagból derékszögű háromszöget vágunk ki. Lehetőleg minél nagyobbat. Közben fogjunk egy fonal gombolyagot, és készítsünk belőle masnit. Ez nagyon egyszerű. Csak tekerjük körbe 3 ujjunkon jó sokszor a fonalat, majd a végén középen kössük össze egy kisebb fonal darabkával, majd tegyük félre.Most készítsünk a nyusziknak farkat ugyan úgy, ahogy egy előbbi feladatnál is. Vágjuk őket minél kisebbre. Most már biztosan megszáradtak a spatulák, ezért összeragaszthatjuk őket. A 7 rózsaszínt egymás mellé tesszük, és a szürke segítségével egymás mellé ragasztjuk őket. Majd megfordítjuk, és azt a pálcikát, amit nem festettünk be felragasztjuk a hátuljára. Így már biztosan nem csúsznak szét. Ezután felragasztjuk a “háztetőt” is, és kész is van az alap. Erre fessük fel a nyuszikat, és ragasszuk fel a pomponokat. Majd ragasszuk fel a függönyt, azaz a ruhaanyagból kivágott háromszögetek,és kössük össze őket alul 1-1 rövidebb fonallal. A tetejére pedig mehet a masni, és kész is. Az ajtóra pedig damillal vagy esetleg fonallal is fel lehet tenni.

A fenti dekorációkat bárhogyan lehet dekorálni és továbbgondolni, hiszen számtalan lehetőség van rá. Egyedül csak a képzelet szabjon határt!

Kellemes időtöltést és Húsvétot Kívánunk Mindenkinek!

Alkotásra fel!