A jég káros hatásai

Miért lengenek a távvezetékek? Hogyan lehet hatékonyabbá tenni a szélerőműveket?

Az energia szállító és átalakító berendezések dinamikai problémáival foglalkozik kutatásai során dr. Kollár László, az ELTE IK Savaria Műszaki Intézetének oktatója.

Vizsgálatainak egyik fő kérdése, hogy miért lengenek a távvezetékek és ez milyen gondokat okoz. Lengetheti a szél, de „beleng” akkor is, ha sok jég rakódik rá, majd lehull. Például ütés következtében (nekirepül egy madár), amely egy hullámot indít el rajta, ekkor nemcsak a vezeték változtatja meg a helyzetét, hanem a rárakódott jég is, megrepedezik, megtörik, és leesik. A lengésből adódóan probléma lehet, hogy két magasfeszültségű vezeték túl közel megy egymáshoz, és „átütés” jön létre közöttük. A felébredő nagy erők tönkretehetik a felfüggesztést, vagyis az oszlopot is. Extrém esetben a tartóoszlop kidől.

Amint a kutató elmondta, a második vizsgálati problémája, hogy milyen a szélerőművek lapátjának alakja. Figyelembe kell venni, hogy jegesedési körülmények között is kell működnie. Ha jeges lesz a lapát, megváltozik a geometriája, ennek következtében másként áramlik a levegő a lapát körül, veszteségesebb, kevésbé hatékony lesz a szélerőmű működése.  Lehet olyan nagy a jégterhelés, hogy le is kell állítani, mert tönkreteheti a szerkezetet. A cél a lapát alakjának meghatározása a jegesedés figyelembe vételével. Meg tudjuk növelni a szélerőmű működési tartományát, hogy nehéz időjárási körülmények között is használható legyen.

Dr. Kollár László az Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések EFOP-3.6.1-16 A felsőoktatási rendszer K+F+I szerepvállalásának növelése intelligens szakosodás által Sopronban és Szombathelyen című projekt 2. alprojektjének koordinátora. A 2. alprojekt célja az energia átalakító és szállító rendszereket, szerkezeteket érő dinamikus hatások vizsgálata, melyek jelentősen lecsökkenthetik azok élettartamát vagy működési tartományát.

ELTE-SEK