Szombathelyen 2018 tavaszán második alkalommal rendeztek képregény-bazárt. 2017-ben elsőként a Berzsenyi Dániel Könyvtár adott helyet az eseménynek és kezdte el egyúttal a populárisabb darabok gyűjtését.

Külföldön nagyobb hagyománya van a képregények olvasásának, kiadásának, de az utóbbi években több jelentős darabot adtak ki (újra) a magyar kiadók is. Ezek közül ajánlok néhányat.

A képregényalbum (angolul: graphic novel) a képregények egy típusa. Eredeti angol elnevezése; a „rajzolt regény” arra utal, hogy az általa feldolgozott történet jóval hosszabb és összetettebb, mint a füzetek formájában megjelenő képregényeké. (forrás)

Zombitámadás a New York kávéházban

Csepella Olivér Nyugat+Zombik képregényére sokan és régóta vártunk – legelőször 2014 lehetett hallani róla szélesebb körben, amikor elindult egy közösségi adománygyűjtés a kiadás megvalósítására. Tavaly decemberben meglepetésszerűen jött a hír, hogy elkészült és a Corvina Kiadó jelenteti meg.

A történet röviden: Babits Mihály születésnapját ünnepelné Karinthy, Kosztolányi és Tóth Árpád a New York kávéházban, ám hamarosan minden balul sül el – zombitámadás éri őket, egyetlen segítőjük Kata, a pincérkisasszony. Innentől harcolniuk kell bármilyen fegyverrel – közben záporoznak a poénok, beszólások és persze a versek is.

Dide disszociatív személyiségzavarral küzd és akit ott látsz, az a sötét énje, Esti Kornél.

Az ötlet kiváló – imádtam, hogy a “nagy nyugatosokat” egy ilyen eszement helyzetbe láthatjuk, ahol hozzák a formájukat. Az ötlet előnye, hogy humoros formában közelebb hozza a fiatalokhoz a csak a tankönyvekből ismert költőket. Csepella Olivér fejében harcosokká válnak, akik beszólnak egymásnak, hülyéskednek, szerelembe esnek – mindezt egy vad éjszaka alatt.

A nagy csetepaté közben záporoznak a különféle idézetek, amik felismerése külön feladat (a kötet végén kapunk egy hivatkozási listát is, hogy ha nem ment 😉 ). A humor nagyon fontos eleme a Nyugat+Zombiknak – a vicces jelenetek ábrázolása, a kiszólások, egymás froclizása, pl.: “Ide süss nagy fiú, így írtok én!”

Ami nem tetszett és ezt sokan felrótták, hogy a nagy csata hevében sokszor követhetetlen volt a sztori – ezen talán egy újraolvasás segít. Nekem ettől függetlenül nagyon tetszett ez a képregény, ami egy igazi magyar különlegesség és ajánlom olvasásra 16+-os korosztálytól.

Hétköznapi küzdelmeinkről

Fiatal felnőttek hétköznapi problémáit jeleníti meg az amerikai Sarah Andersen a képregényeiben, melyekkel valamely közösségi oldalon biztosan találkozhattunk már. Az egyszerűen bájos, introvertáltak, fiatal lányok-nők élethelyzeteit éles pontossággal megragadó kockákon nem csak magunkra ismerhetünk, hanem jókat derülhetünk.

2016-ban kötetként, magyarul is olvashatjuk Sarah képregényeit, Tót Barbara (könyvtáros) fordításában. A Felnőni kiábrándító, Puha boldog puffancs, Macskapásztor az eddig megjelent képregények.

Tabutéma szórakoztató karakterré formálva

Nail Gaiman és több művész közös munkája a Sandman képregénysorozat. A Death, vagyis Halál karaktere a Sandman 8. füzetében jelent meg először, Mike Dringenberg alkotta meg és hamar az olvasók kedvencévé vált. Ebben a kötetben 6 rövidebb és két összefüggő, hosszabb történet kapott helyet, melyeknek főszereplője a fiatal, goth lány alakjában megjelenő Halál. Az igényes keménykötéses kiadás végén extra tartalomként több művész illusztrációját láthatjuk a karakterről. Fontos kiemelni, hogy minden történet más illusztrátor munkája (Chris Bachalo, Mark Buckingham, Michael Dringenberg, P. Craig Russell, Malcolm Jones III, Colleen Doran, Dave McKean), így mindig más stílusban jelenik meg.

Aki olvasta a Sandman sorozatot annak ismerős lehet a kötet több része (Szárnyainak suhogása, Álarc, Halál és Velence). Neil Gaiman humorral, bölcsességgel és szórakoztató kalandokban ábrázolja a nyugati kultúra egyik tabuját megformáló szereplőt. A kötet legerősebb darabja szerintem Az élet mindig drága című hosszabb történet. Amiben egy kiábrándult new yorki tinit, Sextont ismerhetünk meg, aki elmegy csavarogni, amikor az anyja éppen mániás takarításba kezd otthon. A srác a szeméttelepen lődörög, mert az illik a lelkivilágához, de leesik, és a fiatal lány alakjában megjelenő Halál húzza ki onnan. Innen indul a közös kalandjuk melynek során egy angol hajléktalan nő, Hettie szívét próbálják meg visszaszerezni. Hettie beszólásain jókat mosolyogtam, és kíváncsi vagyok az ő háttérsztorijára is. A történetben nagyon tetszett az is, ahogy Halál próbál változtatni Sexton depresszív életszemléletén – udvariasságra, kedves viselkedésre tanítja.

Nos. Azt hiszem, részben a kontrasztokról van szó. A fényről és árnyékról. Ha sosem lenne rossz az élet, honnan tudnád, hogy mikor jó? De nagyrészt csak annyi, hogy ha ember vagy, ezzel egy csomó minden együtt jár. A szem, a szív, a napok és az élet. De a pillanatok azok, amelyek fényt adnak neki. Amiket pont nem látsz, amikor megtörténnek veled… Ezek teszik fontossá a többit.

A Sandman rajongóknak fog igazán sokat adni ezt a gyűjtemény, aki pedig ismerkedik a képregények világával annak érdekes, elgondolkodtató és több helyen szórakoztató élményt fog nyújtani.

Rejtélyes bűnügyek

A krimi műfaját kedvelőknek ajánlom a cseh Lucie Lomová Lőttek az előadásnak című művét, mely egy klasszikus bűnügyi történet. A nyomozó páros egy idősebb házaspár, Oulibský felügyelő és színikritikus felesége, Dita. A bűntény egy színpadi előadás közben történik: a csavaros történet gördülékenyen bontakozik ki előttünk az egyszerű rajzú képkockákon.

A noir krimik műfajába tartozik a spanyol készítők Blacksad sorozata, amiből eddig 4 rész jelent meg magyarul. Az 1950-es évek Amerikájában játszódnak, ahol antropomorf állatok élnek: a főszereplőnk egy fekete kandúr, John Blacksad. Juan Díaz Canales a történetek írója, amiket Juanjo Guardino illusztrál. Utóbbi dolgozott a Disneynek is, ezért nem csoda, hogy a karakterei mennyire élőek, az ábrázolt jelenetek dinamikusak és kifejezőek. A spanyol alkotók munkája érdekes módon egy francia kiadónál (Dargaud) jelent meg 2000-ben, és már az 5. részénél tart.

A sorozat első részében, az Árnyak közöttben Blacksad egy régebbi szeretőjének gyilkossági ügyét deríti fel. A szép színésznőt otthonában ölik meg és a szálak felsőbb körökhöz vezetnek. A cselekmény elég egyszerű – hozza a noir krimi minden jellegzetességét: ballonkabátos, borongós nyomozó, szép női szereplő veszélyes sorssal, az alvilági figurák többféle karaktere.

Nagyon megkapó a sorozat képi világa, részletessége, dinamikája, az állatszereplők. Sokan el szoktunk játszani azzal, hogy egyes emberek milyen állatra hasonlítanak – itt a történet szempontjából is jó volt ez a gondolatkísérlet – a rendőrkutya, a róka hadnagy, a nagydarab állatok mint verőemberek vagy bunyósok, stb.

“Szeretnék elképzelni egy olyan világot, ahol még a hatalmasok is felelnek a tetteikért. Valahol mélyen idealista vagyok.”

Az említett képregények megtalálhatók a Berzsenyi Dániel Könyvtár I. emeleti felnőtt könyvkiválasztó terében, külön polcon a folyóiratok mellett. 😉 További képregényajánlók a Dóri Online Olvasónaplóján.