Korok, asszonyok (9.) – Szép nők a történelemből (3.rész)

Elizabeth Libbie Custer (Forrás: Laura Yoder / www.pinterest.com)

Korok, asszonyok rovatunk folytatásában újabb hölgyeket és asszonyokat mutatunk be, kiknek szépségét a történetírás, s némelyiküknél a művészet is megörökítette. Harmadik rész.

Baumberg Gabriella
Batsányi János magyar költő osztrák származású felesége 1766-ban született. Állítólag kivételes, ünnepelt szépségnek számított, mégis, mikor 33 éves korában először találkozott Batsányival, még mindig hajadon volt, amit akkoriban különösnek tartottak. Gabriella kitűnő neveltetést kapott, emellett a kor szokásainak megfelelően táncra, zenére és kézimunkára is megtanították. Mégis a költészet vonzotta őt leginkább és tehetsége e téren már fiatal korában megmutatkozott. Császári hivatalnok leányaként tehetős férjet szemeltek ki számára, de az élet közbeszólt. Gabriella és Batsányi hamar egymásra találtak, elsősorban a költészet iránti vonzalmuknak köszönhetően, de kapcsolatukat a költőnő szülei nem nézték jó szemmel.
Baumberg Gabriella (Forrás: irodalmiolvasoterem.blogspot.com)
Baumberg Gabriella
(Forrás: irodalmiolvasoterem.blogspot.com)
Végül az apa halála előtt áldását adta leánya választására, majd Gabriella édesanyja is meghalt. Ezután azonban – mivel a lány alig rendelkezett hozománnyal és biztos jövőre vágyott – nem kelt egybe rögtön a pár. Mire Batsányi megfelelő otthont és anyagi hátteret tudott biztosítani választottjának, az asszony 39 éves volt. 1805-ben házasodtak össze, gyermekük nem született. Férje adta ki a bécsi Sapphónak nevezett költőnő verseit. A házaspár egész életében szerény körülmények között élt, politikai okokból nem érhettek el igazán nagy sikereket. Az asszony 73 évesen hunyt el férje karjai között, Batsányi 5 év múlva követte őt. Jelenleg mindketten Tapolcán nyugszanak.
[divider]
Elizabeth Custer
A családja körében Libbie-nek becézett hölgy az amerikai polgárháború legvitatottabb alakja, George Custer feleségeként vált ismertté. Egy bíró leányaként született 1842-ben, és tizenéves volt még, mikor először látta leendő férjét. Custernek már ekkor is megtetszett a lány, de a köztük fennálló nagy társadalmi különbségek miatt – Custer földműves családból származott – nem gondolhattak házasságra. Libbie 13 éves kora előtt elvesztette édesanyját és testvéreit, így apja gondoskodott kitűnő neveltetéséről. Nem csak szép, de kivételesen művelt, intelligens nővé vált.
Elizabeth Libbie Custer (Forrás: Laura Yoder / www.pinterest.com)
Elizabeth Libbie Custer
(Forrás: Laura Yoder / www.pinterest.com)
1862-ben, egy hálaadás-napi estélyen mutatták be hivatalosan az immár főhadnagyi pozíciót betöltő Custernek, s későbbi levelezésük azonnal fellobbanó szerelemről árulkodik. Custer az éppen zajló polgárháborúban bizonyított kivételes bátorságával nemzeti hős lett, így 1864-ben a pár összeházasodhatott. Kapcsolatuk mélységét bizonyítja, hogy Libbie mindenhova követte férjét a háború során. Miután 1876-ban Custert meggyilkolták a Little Bighorn-i, indiánokkal vívott csatában, Libbie mindent megtett azért, hogy férje számos alkalommal – könyörtelensége és nézetei miatt – kétségbe vont jó hírnevét megőrizze. Az özvegy 91 éves kora előtt pár nappal hunyt el.
[divider]
Tatjana orosz nagyhercegnő
A legismertebb és legtragikusabb sorsú Romanov uralkodó leánya 1897-ben született. Bár leánytestvérei szintén csinosak voltak, őt tartották a legszebbnek a családban. Édesanyja, a dán származású Alexandra cárné legkedvesebb gyermeke volt, ő állt hozzá a legközelebb. Tatiana csodaszép gyermek volt, s nagyon komoly, királynői megjelenésű, öntudatos fiatal lánnyá cseperedett. Különleges kapcsolatot ápolt Olga nevű testvérével, akivel egy szobában lakott, gyakran ugyanolyan ruhát viseltek, s szinte rendszeresen együtt fotózkodtak. Tatiana jellemét jól érzékelteti, hogy a családban gyakran hívták nevelőnőnek. A nagyhercegnő szeretett rajzolni, hímezni, zongorázni, táncolni és gyönyörű ruhákat viselni.
Tatjana nagyhercegnő (Forrás: Pat Mallette / www.pinterest.com)
Tatjana nagyhercegnő
(Forrás: Pat Mallette / www.pinterest.com)
Sokat olvasott, intelligens volt, de idegenekkel szemben nagyon zárkózott és kimért is. Az I.világháborúban testvéreivel és anyjával együtt kórházi ápolóként szolgált, de a nép egyre inkább szembekerült az uralkodócsaláddal, így az ellenséges megnyilvánulások miatt felhagytak az ápolónői munkával. 1917-ben a felkelés után apja lemondott a trónról, s a család Carszkoje Szelóban, majd Jekatyerinburgban élt fogságban. 1918. július 17. hajnalán a családot, személyzetüket és kutyájukat az Ipatyev-ház pincéjébe terelték és kivégezték. Maradványaikat az 1990-es években, illetve 2007-ben találták meg, a családot újratemették és szentté avatták.
PT