Fotós kollégánk, Tánczos Veronika fotós, személyes bemutatója szülővárosáról, Lentiről.

Sziasztok, kedves Hírlevél Plusz olvasók!

Mint már megszoktátok, az oldalon legfőképp Szombathely és környékéről kaphattok különleges fotókat, híreket, interjúkat és persze különböző programok listáit. Én Tánczos Veronika vagyok, a hplusz.hu újonc tagja, Szombathelyen tanulok, viszont Zala megyében, egy kisvárosban élek, Lentiben. Ezt a várost szeretném most röviden bemutatni nektek.

Lenti és a várost körülölelő Kerka-völgye számos természeti és kulturális értéket kínál az idelátogatóknak.

A túrákat keresőknek 30 km kiépített kerékpárút valamint további 80 km kerékpározható útvonal, gyalogutak és Magyarország leghosszabb (32 km) erdei kisvasútja nyújt páratlan élményeket.

A vonatos kirándulás alkalmával gyakran látható szarvasőzvaddisznóegerészölyv, és más ritka, védett madarak is olykor felbukkannak. Lentiből kiindulva gyönyörködni lehet a zajdai erdőkben, elérhető a csömödéri horgásztó, valamint a „Kistolmácsi Szabadidő Központ” fürdő- és horgásztóval. Az út Lenti és Csömödér között egy órát vesz igénybe, Lenti és Kistolmács között pedig két és fél órát kell a vonattal utazni a végállomásig. 

Elsőként a Szent Mihály katolikus templomot csodálhatjuk meg, amelyről a legrégebbi adat 1334-ből származik, viszont a török időben (az akkoriban még Szent György névre hallgató) templom is elpusztult. Majd a török kiűzése után el is kezdődött a templom újjáépítése. Napjainkban ilyen szép környezet és egy átalakult templom fogadja a látogatókat.

A város határában tekinthető meg a ez egykori Lenti vár maradványa. A vár építésének idejét, építőjének nevét, alaprajzi elrendezését nem ismerjük. Viszont alátámasztott tény, hogy itt tartotta 1570-ben lakodalmát a 23 éves Bánffy Miklós Zrínyi Orsolyával, nyalábi Perényi János özvegyével. A várat a hódoltság végén romboltatták le.

Nem utolsó a sorban a Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark, amely 1978-ban nyílt meg a szlovénmagyar határtól 15 km-re. A mélyből feltörő 40 000 éves gyógyhatású termálvíz és a Szent György Energiapark egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt évente több ezren keresik fel. A gyógyfürdő új épületrészének fejlesztése mellett, a céget üzemeltető Lenti Gyógyfürdő Kft. koordinálásában a komplexumhoz függőfolyosóval kapcsolódó négy szintes, 94 szobás, négycsillagos szálloda beruházása elkészült. A szálloda neve Thermál Hotel Balance lett, mely 2016. június 17-én nyílt meg. 

A Lendvadedesi víztározó a Szlovén határ mellett, festői környezetben, Lenti városától 10 km-re található. Autóval Rédics és Gosztola felől is megközelíthető, illetve gyalog és kerékpárral a Lentiből induló 7 km hosszú kerékpárúton. Ideális kirándulóhely a természet kedvelőinek. A tó partján tanösvény is található. A parkolóhely mellett büfé található, ahol a kirándulók és a horgászok szomjukat olthatják. 

A városban a meleg nyári hetekben, kikapcsolódásképp „Nyári esték” néven futó programsorozaton érezhetjük jól magunkat. Minden pénteken elsőként egy kulturális előadást tekinthetünk meg, majd egy sztárvendég szórakoztatja a látogatókat. Egyaránt jönnek érdeklődők minden korosztályból, a közelből, távolból. A tavalyi nyarat például a Bagossy Brothers Company koncertje zárta.

Köszönöm a lehetőséget, minden kedves olvasót vár Lenti, a vírus miatt kialakult helyzet után városunkat ez biztosan helyre billenti.

Tánczos Veronika