Kevés olyan házaspár van a világtörténelemben, amely annyi tehetséget nevelt, mint Patrick Brontë és Maria Branwell, ennek ellenére tragikus és szomorú történetű családról van szó. A Brontë lányok egy ír tiszteletes gyermekeként születtek Angliában.
Édesanyjuk, Maria 6 év alatt 6 gyermeket szült és mindössze 38 évesen, petefészekrákban hunyt el. A két legidősebb nővérük egy hónap különbséggel, 11 és 12 évesen halt meg, tuberkulózisban. A család nehézségek között élt, de minden gyerek gondos neveltetésben részesült és nevelőkké, tanítókká váltak. Apjuk azonban sajnos nem csak feleségét élte túl, összes gyermeke – öt lánya és egy fia – fiatalon, betegség miatt halt meg.
Emily Brontë (1818-1848)
Emilyt az Üvöltő szelek tette híressé, amely egyes kritikák szerint a legjobb Brontë -regény a nővérek összes műve közül. Valóban erőteljes és modern felfogású történet, amely komoly élettapasztalatra és érzelmi intelligenciára utal, ám sejteti az egyébként szélsőségesen visszahúzódó, szégyenlős írónő hajlamát az erőszakos viselkedésre és a dühkitörésekre, amelyektől kifejezetten tartottak a körülötte élők. Az egyes új kutatások szerint Asperger-szindrómás, sokat betegeskedő Emily elutasított minden orvosi segítséget, 30 évesen tuberkulózisban hunyt el, mindössze 3 hónappal bátyja, a 31 éves Branwell halála után.

1“A zsarnok elnyomja rabszolgáit, és ők mégsem ellene fordulnak, hanem azt tiporják el, akik alattuk állanak.”

2“A rossz szív még a legszebb arcot is úgy elrútítja, hogy rosszabb lesz, mintha csúnya volna.”

3“Furcsa, hogy a megszokás mennyire befolyásolja az ízlésünket és a gondolkozásunkat: sokan el sem tudják képzelni, hogy létezhet boldogság a világtól teljesen elzárva.”

Anne Brontë (1820-1849)
A legfiatalabb Brontë lány egy évvel halála előtt jelentette meg a Wildfell asszonyát, amely legismertebb munkája lett. A csendes, nyugodt és kedves természetű Anne – testvéreihez hasonlóan – nevelőnőként dolgozott és ebben bizony kitartásának köszönhetően sikeresebb is volt náluk. Bár ahogy Emily, ő is sokat betegeskedett, vele ellentétben komolyan vette az orvosok előírásait. Emily elvesztését sosem dolgozta fel, 5 hónappal később, 29 évesen, valószínűleg tuberkulózisban halt meg.

4“Van az úgy, hogy az ember valakinek a szemén át egyenesen a szívébe lát, s hogy egyetlen óra alatt többet tud meg lelkének nagyságáról és mélységéről, mint amennyit akár egy élet során is felfedezhetne, ha az illető nem akarná feltárni.”

5“A test egészségének megóvására nincs jobb szer a vidám léleknél.”

Charlotte Brontë (1816-1855)

A legidősebb felnőttkort megért nővér élt a leghosszabb ideig, 5 testvére korai halálának volt tanúja -, de így is csak 39 év adatott meg neki. A Jane Eyre, a Shirley és Az angoltanár című regényei tették híressé. Charlotte a korszakban szokatlanul későn – vélhetően nem teljesen saját akaratából, inkább társadalmi és családi nyomásra – 38 évesen ment férjhez, terhessége alatt azonban megbetegedett. Az újabb feltételezések szerint vészes terhességi hányás miatti dehidratáltság és alultápláltság okozta az ő és meg nem született gyermeke halálát. Charlotte halálával zárult egy különleges, rövid korszak az angol irodalomban és vonultak a halhatatlanságba a Brontë nővérek.

6“Legtöbbször úgy van az életben, hogy ami után sokáig, sóvárogva vágyakozunk, későn kapjuk meg.”

7“Ördög csapdája a csalfa ábránd.”

8“A hiba beismerése már nagy lépés a javulás útján.”

9“Ha látjuk és tudjuk a legrosszabbat is, ez azt jelenti, hogy a rémület kezéből kiragadtuk ütőkártyáját.”

10“Egy szóba sokszor több szívélyességet lehet szorítani, mint sokba.”