Február 12-én, a Herényi Heti Piacon sajtótájékoztató keretében számoltak be a Herényiek Házát és a piacot érintő környezetvédelmi intézkedésekről. A tájékoztatón részt vett Németh Ákos, Szombathely tanácsnoka, valamint Horváth Gábor a herényi városrész önkormányzati képviselője is.

Szállásfejlesztés és napelemek 

Az egyesület sikeresen indult a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. pályázatán. A konstrukció célja, a turisztikai vonzerőkhöz kapcsolódó és a turisztikai vonzerők közelében található magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek általános minőségének és szolgáltatási színvonalának emelése, a szálláshely működéséből származó árbevétel által a profitabilitás és a fenntarthatóság növelése, a turisztikai szektor adófizetési képességének erősítése, az adófizetési morál javítása.

A pályázat keretében az egyesület részlegesen felújította a Herényiek Háza szálláshelyét.

A belső felújítási munkálatok mellett

napelem rendszer létesült a közösségi színtérben,

ami jelentősen csökkenti majd az épület elektromos energia költségét. A napelem a jelenleg elérhető legzöldebb megoldás arra, hogy az egyesület fedezze a Herényiek Háza elektromos energia szükségletét.

Kupakszív – műanyag kupakok gyűjtése

Az egyesület célja, hogy megmentesítse a környezetét a műanyagszennyezéstől, ezt tudatosítsa a közösségi színtér látógatóiban. A kupakszívben való kupakgyűjtéssel cél az is, hogy a segítsen a rászoruló, beteg, hátrányos helyzetűeken. A kupakszív első kupakokkal megtelt tartalmát a herényi Szent Márton Ház részére ajánlja fel az egyesület.
A herényi civil szervezet a gyűjtés révén tudatos, felelősségteljes, egymásra figyelő, aktív és kreatív közösséget kíván építeni.

A kupakszívet Németh György támogatásával a Mont-Tech 2006 Kft. készítette el és adományozta az egyesület számára.

Országos gyűjtőpontokhoz való csatlakozás

Több hulladéktípus tekintetében a magyarországi visszagyűjtési és újra hasznosítási rendszer jól kiépített. Az egyesület felkereste az országos gyűjtőpont hálózatokat és partnerséget építve csatlakozott a már meglévő hálózatokhoz.

Az országos gyűjtőpontokhoz való csatlakozással a Herényiek Házában elindul a fényforrások, a mobiltelefonok, a használt elemek és akkumulátorok gyűjtése. 

Fényforrások gyűjtése

Partner szervezet: Electro-Coord Nonprofit Kft.
A Herényiek Házában elhelyezésre került:

Passzold vissza TESÓ! mobiltelefon visszagyűjtő kampány

Partner szervezetek: Jane Goodall Intézet, Afrikáért Alapítvány, Védegylet Egyesület 

A Herényiek Házában elhelyezésre került: 1 db mobilgyűjtő doboz

A mobiltelefonokban többféle olyan újra hasznosítható nemesfém van, amelyek kitermelését legtöbbször borzasztó munkakörülmények között, gyermekmunka alkalmazásával, veszélyeztetett állatok élőhelyének pusztításával végzik. Minden mobiltelefonban 0,2 gramm tantál található, amit a koltán nevű ércből nyernek ki. A világ koltán készletének 80 százaléka Afrikában van, ennek is nagy része a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Ott, ahol a hegyi gorillák, a keleti síkvidéki gorillák, a bonobók, a csimpánzok is élnek. Élőhelyüket drasztikusan megváltoztatja a bányászat, a fakitermelés miatt folyamatosan csökken az erdők területe.

Használt elem és akkumulátor gyűjtése

Partner szervezet: FOREGO Magyarország Kft.

A Herényiek Házában elhelyezésre kerül:

  • 1 db használt elem és akkumulátor gyűjtő edény:
    Alkalmas minden fajta elem és a bedobó nyíláson bedobható hordozható akkumulátor gyűjtésére.

A gyűjtőpontok jelenleg a Herényi Heti Piac napján, péntekenként 13.00-17.30 elérhetőek a Herényiek Házában.

Az egyesület a jövőben több zöld programot kíván megvalósítani, egyik ilyen kezdeményezés, a Herényi Közösségi Kert létesítése.

Emellett 2021 februárjának elején madáretetőt is kihelyezett az egyesület a Herényiek Háza udvarán, ezzel elősegítve a madarak téli élelmezését.

A Herényiek Házában valamint a Herényi Heti Piacon továbbra is szelektív hulladékgyűjtés folyik.

Fotó: Hornyák Emőke

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

19 − tizennyolc =