A Goethe-Institut Budapest utazó könyvtára Szombathelyre érkezett, hogy a száz évvel ezelőtt kivívott nők választási joga kapcsán megálljunk és elgondolkodjunk. Mit is jelent ma az európai, a magyar nő számára nőnek lenni.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Goethe Intézet 1992 óta együttműködő partnerek, a közös kultúrmisszió célja a német nyelv tanításának és tanulásának erősítése. A könyvtár minden évben ajándék kiadványokat, szépirodalmi és ismeretterjesztő témájú könyveket, valamint szaknyelvi tanulást segítő dokumentumokat építhet állományába, ezzel teremtve inspirálódási lehetőséget a német nyelv iránt érdeklődőknek. Ezen kívül a Goethe Intézet különböző tematikájú vándorkiállításainak is állandó helyet biztosít tereiben a Berzsenyi könyvtár. A tárlatokon megjelenített témák rendszerint kapcsolódnak az európai embert formáló, megszólító, elgondolkodtató trendekhez. A könyvtár Goethe Intézetes kapcsolattartója Nagyváradi Nóra, az ő szervezésében vált megtekinthetővé a 2019-ben indított vándorkiállítás a szombathelyi látogatók számára.

A könyvtár első emeleti hírlapolvasójában február 10-én megnyitott FRAUenTITÄT TO GO címet viselő kiállítás egyfajta utazó könyvtárként, dokumentumok kiállításával segít belelapozni a világ női oldalába. Arra ösztönöz, hogy könyvek, albumok, magazinok, eltérő műfajú szövegek, fotók és illusztrációk segítségével bejárjuk a női egyenjogúság történetének politikai, kulturális, tudományos aspektusait. Ezt azonban ne csak történeti, hanem kortárs perspektívából is tegyük. A kiállítást dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató köszöntője után Bacsó-Marton Erika, a Goethe Intézet könyvtárának munkatársa ajánlotta a közönség figyelmébe. A nők társadalmi helyzetét, különösképpen a női választójog és a szabadság kérdéskörét körüljáró kiállítás grafikai és látvány elemeinek megálmodói a de_form project tagjai, Demeczky Nóra és Déri Enikő grafikusok. A kiállításban uralkodó hangulat a korai feminista mozgalmak, tüntetések korát idézi. A pink, zöld és fehér színű molinókon megjelenő női jogoknak ma már élvezői vagyunk, de talán bele sem gondolnánk az installáció nélkül, hogy bizony a házasságon belüli nemi erőszak 1997-től büntetendő cselekmény, vagy csak 1962-től van lehetősége a nőknek saját bankszámla vezetésére. További érdekesség, hogy a férfiak 1977-ig rendelkeztek azzal a jogukkal, hogy felbonthatták a nők munkaszerződését, ha úgy érezték, hogy az általuk választott hivatás a háztartás és egyéb teendők rovására megy.

A százéves évforduló ösztönözte arra a Goethe Intézet munkatársait, hogy elgondolkodjanak mélyebben erről a témáról, de nemcsak a történeti vetületéről, hanem a jelenlegi helyzetről is. Hiszen egy aktuális társadalmi folyamatról van szó. A munkavállalás terén még mindig hátrányos helyzetben vannak a nők. A nőket érintő kérdések az egész társadalmunkat érintik, ezért fontos a folyamatos, érdemi kommunikáció folyatása e területen.

A kiállítással párhuzamosan az online térben is készült a témához kapcsolódó anyagok válogatása. A web dossziéban pedig olyan jelentős tudományos tevékenységet végző hölgyek helyezték el publikációikat, mint például: Bakos Piroska, Frazon Zsófia, Feischmidt Margit, Zakariás Ildikó, Kiss Noémi és Teller Katalin. Ezekben a tanulmányokban a 21. századi nőket érintő aktuális kérdések kerülnek kifejtésre, alapot adva a Frazon Zsófia etnográfus, muzeológus által megálmodott vándorkiállításhoz. 

A kiállítás február 29-ig tekinthető meg a Berzsenyi Dániel Könyvtárban, a kihelyezett kötetek – a Goethe-Institut kötetei speciális határidővel – kölcsönözhetőek. Pallósiné Dr. Toldi Márta szociológus, nyugalmazott könyvtárigazgató vezetésével pedig küzdelmes női sorsokkal ismerkedhetnek az előzetes időpontegyeztetés alapján bejelentkező csoportok (részletek: www.bdmk.hu).

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

három × 4 =