Sikeres volt a Te Szedd! (országos körkép)

Közel százezren szedtek szemetet szeptember 14-én, a TE SZEDD! országos szemétszedő önkéntes akción. Szombathelyen többek között a Szombathelyi Szépítő Egyesület ifjúsági tagozata is részt vett a programon.

Az előzetes várakozások szerint mintegy százezer önkéntes kezdhette meg ma országszerte a szemétszedést a TeSzedd! keretében – a helyi időjáráshoz igazodva. A szemétgyűjtési akcióra az előregisztráció során 30 százalékkal többen jelentkeztek, mint 2012-ben, az önkéntesek tényleges létszáma ráadásul évről évre meghaladja a regisztrálókét – mondta az eseményt megnyitó Dr. Illés Zoltán. A környezetügyért felelős államtitkár maga is beállt az önkéntesek közé Csepelen.

Forrás: Szombathelyi Szépítő Egyesület
Forrás: Szombathelyi Szépítő Egyesület

Már harmadik alkalommal rendezte meg az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) és a Vidékfejlesztési Minisztérium a TeSzedd! országos szemétgyűjtési napot. Reggel óta – a helyi időjárás függvényében – tízezrek kezdték meg a lakókörzetek, a közterek megtisztítását országszerte – jelentette be az eseményt megnyitó fővárosi sajtótájékoztatón Dr. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár.

Most először a jelentkezők is megjelölhettek szemétgyűjtési pontokat a regisztráció során, így a tavalyi mintegy 700-zal szemben idén 1025 településen, 1089 találkozási ponton gyülekezhettek az önkéntesek, hogy összeszedjék és bezsákolják a szemetet. Erre a célra az OHÜ idén országszerte összesen mintegy 150 ezer speciálisan erre a célra készített, TeSzedd!-logóval ellátott zsákot és 200 ezer pár kesztyűt juttatott el az önkénteseknek a közreműködő szervezetek segítségével.

Forrás: Szombathelyi Szépítő Egyesület
Forrás: Szombathelyi Szépítő Egyesület

„Az országos TeSzedd! napja immár hagyományosan az a nap, amikor a környezetük tisztaságáért elhivatottak győzelmet aratnak a szemetelők felett” – mondta beszédében Dr. Illés Zoltán. Az államtitkár szerint ugyanis nemcsak arról van szó, hogy ezen a napon az önkéntesek egyetlen nap alatt annyi szemetet gyűjtenek össze országszerte, mint amennyi 50 villanymozdony tömege. Győzelmet jelent az is, hogy az évről évre növekvő számú résztvevő a környezettudatos polgárok oldalára állítja azokat is, akik eddig passzívak voltak, ha környezetükről volt szó.

Az önkéntesség és a környezet védelme, a természet megóvása iránti elszántság különösen megmutatkozott azokon a helyeken, ahol eső nehezítette a szemétszedést, ám a környezet megtisztítása érdekében sokan dacoltak az égi áldással. Dr. Illés Zoltán győzelemnek nevezte azt is, hogy az akcióban részt vevő, annak jelentőségét átérző több tízezer fiatal már sohasem fog a szemetelők oldalára állni.

„Rendkívüli jelentőséggel bír, amit ma – a helyenként esős időjárás ellenére is – véghezviszünk az összefogás erejével. De jó, ha tudjuk, hogy ennek a szemétnek a helye alapvetően nem a lerakóban lenne” – mondta megnyitójában Vámos Oszkár. Az OHÜ ügyvezetője kiemelte: a közterületen összegyűjtött szemét jelentős része eredetileg elhelyezhető lett volna a szelektív gyűjtőhelyeken is. „Az elmúlt csaknem két évben rengeteg pénzt és energiát fektettünk abba, hogy a szelektív hulladékgyűjtés rendszere az egész országra kiterjedjen. A TeSzedd! akcióval arra is fel akarjuk hívni az emberek figyelmét, hogy használják a hulladékok válogatására biztosított gyűjtőhelyeket, mert ezzel az ország 100 milliárd forintban mérhető értéket állíthat elő – hangsúlyozta az ügyvezető.

Forrás: Szombathelyi Szépítő Egyesület
Forrás: Szombathelyi Szépítő Egyesület

A TeSzedd! keretében gyűjthető minden, amit normális körülmények között a kukába dobhatunk. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a TeSzedd! nem lomtalanítási akció és nem alkalmas arra sem, hogy ki-ki megszabaduljon a veszélyes hulladéktól, amit továbbra is a kijelölt helyekre kell eljuttatni.

Az esemény napján a szemét-, illetve hulladékgyűjtéssel foglalkozó közszolgáltató cégek munkába állították járműveiket, és bejárták a szemétgyűjtő pontokat, ahol az önkéntesek halomba hordták a szeméttel teli TeSzedd!-es zsákokat. Előfordulhat, hogy a járművek nem jutnak el egy nap alatt minden helyszínre. Ilyenkor a következő heti rendes bejáráskor viszik el a TeSzedd!-es zsákokba összegyűjtött szemetet.

Ahhoz, hogy az országos akciónap a helyenként mostoha időjárás dacára zavartalanul lebo-nyolódjék, a szervezők között is nagy összefogásra volt szükség. A főszervező Vidékfejlesztési Minisztérium és az OHÜ mellett együttműködő partner volt a Belügyminisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, illetve ezek háttérintézményei.

További közreműködő szervezetek:

  • Országos Vízügyi Főigazgatóság
  • Nemzeti Parkok igazgatóságai
  • Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség és területi szervei
  • Nemzeti Környezetügyi Intézet
  • Magyar Tűzoltó Szövetség
  • Magyar Polgári Védelmi Szövetség
  • Országos Polgárőr Szövetség
  • Köztisztasági Egyesülés
  • Fővárosi Kertészeti Nonprofit Zrt.

Elszánt szemétgyűjtők a TeSzedd! akciónapon

Hazánk szeméttől való megtisztításának országos akciónapján nagyon sok helyen nem riadtak vissza az esőtől. A visszajelzések alapján vidéken és a fővárosban is számos példa volt rá, hogy a csapadé-kos időjárás nem akadályozta a szemétszedést. Így például a fővárosban Angyalföldön összesen mintegy ezer iskolás kezdett a kerület megtisztításába. Mátyásföldön egy hatfős csapat rövid idő alatt 40 TeSzedd!-es zsákot töltött meg szeméttel, a XII. kerületben az iskolásokból és természetvé-dőkből álló csoportok szintén nem hagyták tovább a földön ázni a szemetet. Diósgyőrben hat helyszínen több száz önkéntes igyekezett megtisztítani a városrészeket a szeméttől.

Az egyik legfigyelemreméltóbb önkéntes szemétszedő néhány nappal ezelőtt arról érdeklődött a szervezőknél, hogy Fülöpszálláshoz legközelebb, illetve Kecskemét 100 kilométeres körzetén belül hol kapcsolódhatna az akcióhoz. A visszajelzés alapján szeptember 14-én átgyalogolt Szabadszállásra, ám ott az időjárás miatt elmaradt a szemétszedés. Azt viszont a TeSzedd! ügyfélszolgálatától megtudta, hogy Kecskeméten már zajlik a rendezvény. Elindult a megyeszékhelyre: egy ismerős autójával előbb Izsákra, majd onnan autóbusszal jutott el Kecskemétre, ahol a Vacsi közi polgárőrség munkatársai a buszállomásról az egyik szemétgyűjtési pontra szállították. Így tudott a szabadszállási fiatalember az esős idő ellenére két TeSzedd!-es zsákot megtölteni szeméttel Kecskeméten, lakóhelyétől több mint 30 kilométerre.

Szombathelyen is sikeres volt

A Szombathelyi Szépítő Egyesület ifjúsági tagozatának egy kis csoportja részt vett az országos TESZEDD szemétgyűjtő akción. Először az egyesület szívéhez közel álló Oladi Kilátónál gyűjtöttük össze a szemetet. Majd a Csónakázó – tó környékén szedtünk szemetet, ahol a Szépítő Egyesület elnök asszonyának feltételezése szerint egy illegális szemétlerakó helyre bukkantunk. Igyekeztünk minél jobban megtisztítani a terepet a szeméttől. Az előző évek tapasztalatához viszonyítva még mindig a PET palackokból szedtük össze a legtöbbet.
Sajnos azt is megfigyeltük szemétszedés közben, hogy vannak olyan helyek, ahol egyáltalán nincs vagy csak nagyon kevés szemetes van kihelyezve.
Lehet, hogy el kéne gondolkodni azon, hogy ezeken a helyeken szemeteseket kellene elhelyezni.
Biztos, hogy így is lesznek olyan emberek, akik bokrok és fák alá, vagy árokpartokban szórják el a szemétjüket, DE az is lehet, hogy kevesebb lenne az elszórt szemét!

Írta: teszedd.hu/H+/Szombathelyi Szépítő Egyesület
Kép: SZSZE/Bődi Lívia