Szélrózsa néven jótékonysági folkestet rendezett a Nemzeti Összetartozás Szombathelyi Emlékbizottsága szombaton az Agora Művelődési és Sportházban. A helyi táncosok és zenészek az új szombathelyi emlékmű reményében gyűltek össze a közös produkcióra.

Nagy volt az érdeklődés, hiszen ritka, hogy egyszerre, egy este alatt láthatja a nagyérdemű a már jól ismert hagyományőrző csoportokat.

Az esemény rendező elve a határainkon túli népi hagyományok bemutatása volt. Összhangban a megálmodott emlékhellyel, ami az estével párhuzamosan szintén a Szélrózsa nevet viseli. Változatos műsorral fűzték egymás után az egy évszázada elcsatolt területek népi hagyományait. Zenei és videós betétekkel gazdagították a táncokat és minden korosztály megcsillogtatta a tudását.

Közreműködők:
– Boglya Népzenei Együttes
– ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes
– Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes
– Horváth Attila és zenekara
– Dr. Pesovár Ernő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néptáncosai
– Reményik Sándor Evangélikus Általános és Művészeti Iskola csoportjai
– Ungaresca Senior Néptáncegyüttes
– Ungaresca Táncegyüttes
– Vasi Kislegényczéh

Teljes galéria a cikk végén.

Trianon emlékhely van születőben

Az estével a város civil szervezetei összefogásából alakult Nemzeti Összetartozás Szombathelyi Emlékbizottsága által megálmodott szoborcsoportot támogatják. Megköszönték a magánszemélyek és cégek támogatását, nagylelkűségüket oklevéllel hálálják meg. A szobor, pontosabban szökőkút makettje megtekinthető volt a sportház előcsarnokában, erre a szünetben nagy is volt az érdeklődés.

A betonból és corten acélból összeállított alkotás Rónaszéki Linda és Lieb Roland nyertes pályamunkája az országosan kiírt pályázatról. A tervek készen állnak a városvezetés részéről zöld utat kapott a projekt, így már csak a finanszírozás sikerességének ideje az egyetlen nyitott kérdés.

Bővebben itt tájékozódhat a kezdeményezésről.