A Fúvósmuzsikáért Alapítvány meghívására érkezett Szombathelyre a szigetszentmiklósi Ádám Jenő Zeneiskola Fúvószenekara, akik az MMIK színháztermében adtak szombaton egy nagysikerű koncertet.

Az alapítvány tevékenységét bemutató rövid beszéd után a megjelenteket és a zenekar tagjait és karnagyát dr. Takátsné dr. Tenki Mária köszöntötte. A fúvószenekart az iskola igazgatóhelyettese Kincses Edit mutatta be pár mondatban.

dsc_6384

Az Ádám Jenő Zeneiskola fúvószenekara 2005-ben szerveződött a fúvós és ütős növendékekből Szentesi István tanár úr vezetésével. A 10-35 éves fiatalok között vannak, akik már zenei pályán folytatják tanulmányaikat, vagy kinőtték a zeneiskolát, visszajárnak és ők is muzsikálnak a zenekarban.
Az immáron 11 éves együttes állandó szereplője Szigetszentmiklós város ünnepeinek, rendezvényeinek.
Két alkalommal rendeztek Szigetszentmiklósi Nemzetközi Fúvósfesztivált, és hagyománnyá vált a nagysikerű „Tavaszi Koncert”, ahol teljes estét betöltő előadást tartanak a Városi Sportcsarnokban. Nyaranta szakmai táborba vonulnak, ahol határon túli fiatal muzsikusokkal együtt gyakorolnak és őrzik a magyar fúvószenei hagyományokat.
Szlovákiában, Macedóniában, Erdélyben és Ausztriában is szerepeltek, ahová nagy szeretettel várják vissza őket. Az idén is Lengyelországban és most októberben újból Macedóniában felléptek nagy sikerrel.

Repertoárjuk széles skálájú a hagyományos magyar indulóktól a komoly zenén át a szórakoztató műfajokig.

A beszéd után az alapítvány elnöke egy emléktárgyat adott át az igazgatóhelyettesnek, emlékül a szombathelyi vendégszereplés alkalmából.

dsc_6183

A koncerten több olyan zeneszám s elhangzott, amelyben az ifjú, tehetséges zenészek szólót játszottak.

Bátran mondhatom, hogy egyedülálló nagyszerű élmény volt a fiatalok játéka.

dsc_6254

Aki megmutatták virtuozitásukat: tenor szaxofonon Takács Barnabás, trombitán Sipos Károly, harsonán Szemán Gábor, xilofonon Büttl Artúr, míg klarinéton Bíró Milán játszotta a szólót.

A koncert végén a fúvószenekar karnagya Szentesi István karnagy mondta el gondolatait. Megköszönte a meghívást az alapítvány elnökének és a zenekarban vendégzenészként játszó szombathelyi zenésznek. Elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy ezt a két embert megismerhette, és bízik abban, hogy ez a barátság sok – sok éven keresztül fog tartani.

dsc_6343

Az alapítvány egy kis ajándékkal köszöntötte fel a zenekart és a karnagyot. A végén két ráadás számmal következett, amelyet a közönség vastapssal hálált meg.

Az alapítvány következő koncertje az idén decemberben lesz. A jótékonysági koncert bevételét nemes célra fogják felajánlani.

FMA/H+/KáBé