Újabb válaszok a korlátozásokkal kapcsolatban: virágboltok, gyerekfelügyelet, templomok

A cikkünk megjelenéséig (2021. március 5. 14:00 óra) az alábbi plusz információk jelentek meg a korlátozó intézkedésekkel kapcsolatban.

1Sem az óvodában, sem az iskolákban nem szerveznek gyermekfelügyeletet: az óvodákban rendkívüli szünet lesz 2021. január 7-ig, az iskolákban tantermen kívüli digitális munkarendben folytatják az oktatást 2021. március 31-ig, majd ezt követően tavaszi szünet lesz.

2A gyermekek étkeztetése biztosítva lesz.

3Elmarad a hétvégi oltási program – ezt György István miniszterelnökségi államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője jelentette be az operatív törzs március 5-i sajtótájékoztatóján. Ez 74 ezer krónikus beteget érint, akiket sms-ben már értesítettek a vakcinálásról. Az időpontot pótolni fogják, és SMS-ben jelzik szintén az érintetteknek.

4A katolikus templomokat továbbra sem zárják be, nyilvános istentiszteleteket is lehet tartani, de a megyés püspökök felmentést adnak a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól – tájékoztatta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) pénteken az MTI-t. A közlemény szerint – az Egyházi Törvénykönyv értelmében – az egyes megyés püspökök ettől eltérő rendelkezéseket is hozhatnak. “A koronavírus miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért templomainkat továbbra is nyitva tartjuk” – hangsúlyozták.

5A műszaki cikket áruló üzletek, a kaszinók bezárnak, de az élelmiszerboltok és a tavaszi kerti munkához szükséges eszközöket árusító boltok nyitva lesznek, ahogy a nőnap miatt a virágboltok is, utóbbiak azonban csak március 8-án.

 

H+ összeállítás