1997. augusztus 31-én hajnali fél egy előtt pár perccel egy autó a párizsi Alma-alagút egyik oszlopának ütközött. Az autóban utazott Lady Diana Spencer, aki ezután már csak 3 és fél órát élt.

A 23 évvel ezelőtt tragikus körülmények között elhunyt Dianáról 10 érdekes ténnyel emlékezünk meg.

 1. Anyai nagyanyja, Ruth Roche az anyakirályné, Erzsébet bizalmasa és udvarhölgye volt. Azt pletykálták, hogy Diana és Károly házassága az ő ötletük volt.
 2. Balerina szeretett volna lenni, de 178 centis magassága túl nagynak bizonyult. Spicc-cipőn állva csak a 2 méter magas balett-táncos férfiak mellett mutatott volna jól, és még ők sem emelgethették volna olyan könnyen a sudár Dianát.
 3. 1975-ben lett “lady”, miután apja Spencer 8. grófja lett. Apai ágon minden családfő politikus nemesember volt, több mint 500 éve. Távoli rokoni szálak fűzték II.Károly angol királyhoz, I.Mária skót királynőhöz, Winston Churchillhez, számtalan amerikai elnökhöz és Humphrey Bogarthoz is.
 4. Nem volt jó tanuló, de zongorázásban tehetséges volt. Az iskolaévek után dadaként dolgozott.
 5. A nála 12 évvel idősebb Károly herceg eleinte nővérének, Sarahnak udvarolt. Diana 16 évesen ismerte meg és idővel egyre biztosabbá vált, hogy ő a legjobb menyasszonyjelölt: protestáns, hajadon és nemesi származása is bizonyítható.
 6. Az esküvő előtt mindössze 12 alkalommal randizott egymással Diana és Károly.
 7. Diana 20 évesen, egy David és Elizabeth Emanuel által tervezett hatalmas selyem-csipkekreációban ment férjhez. Közel 8 méter hosszú, nehéz uszályt húzott maga után. A ruha kissé túlméretezettnek tűnhetett Dianára, akinek ruhamérete 4 számot csökkent az esküvő előtti hónapokban.
 8. Első hivatalos külföldi látogatása Grace, monacói hercegné temetésére vezetett. Grace Kelly tragikus autóbalesetben hunyt el, ahogy később Diana is.

 9. Híres barátai, mint Elton John, George Michael, Freddie Mercury mellett jóban volt Liza Minellivel és Goldie Hawn-nal is. Az ABBA együttesnek nagy rajongója volt. Mivel a kis Vilmos herceg rajongott Cindy Crawfordért, egyszer meghívta a modellt a Kensington palotába. A királyi családban szokatlanul liberális és hétköznapi nevelési elveivel boldoggá tette fiait.

 10. Bár élete alapvetően szerencsésen indult, házassága boldogtalan lett, szülés utáni depresszióban szenvedett, bulimiás lett és öngyilkossági kísérletei is voltak.
  Az évek során aztán megerősödött, híressé vált szociális érzékenységéről, fáradhatatlan karitatív munkájáról. Az 1990-es évek elején mindenki Lady Di-jévé vált és tragikus halála tovább erősítette azt az általános szeretetet és tiszteletet, ami azóta is övezi Lady Diana halhatatlan alakját.