Az idei karácsony más, mint a többi. A járványügyi intézkedések tükrében ebben az évben többek között az oda fagyós, körben állós, beszélgetős, két kézzel a forralt borunkba kapaszkodós adventi vásárokat is elfelejthettük, a külföldi „örök sláger“ úti célokat pedig úgyszintén. Ám nekünk ez sem szeghette kedvünket az ünnepre való hangolódásban. Kis hazánk köztudottan számos rejtett kincsnek őrzője, ami a szépségét illeti. A téli, ünnepi időszakban sincs ez másképp. Következzen tehát 5 látnivaló az ország minden tájáról, amivel garantálttá vált a karácsonyi hangulat.

Karácsonyház 

Fotó: Karácsonyház Gödöllő

A koronavírus ellenére is megnyitotta idén kapuit Gödöllőn a Karácsonyház. Immáron 21 éve fogadja látogatói ez a mesébe illő hely, amely az évek során országos hírű karácsonyi bemutatóvá és vásárrá nőtte ki magát. Ha a hely atmoszférája önmagában nem lenne elég, különböző programok közül, mint kézműves foglalkozások, Mikulásnap és Grincslátogatás, is választhatnak az ide érkező kicsik és nagyok. A belépés idén is, mint minden évben, díjtalan, adományokat viszont, legyen az tartós élelmiszer vagy pénzadomány, nagyon szívesen fogadnak, amiket az ünnepek után a gyermekéhezés elleni harcra fordítanak.

Ám, ahogy azt már idén megszokhattuk, itt sem minden csak játék és mese. Bizonyos óvintézkedésekkel számolniuk kell a látógatóknak. A 65 év felettiek számára védett vásárlási idősáv a Karácsonyházra nem vonatkozik, itt azonban egyidejűleg maximum csak 50 fő tartózkodhat. Az épületbe belépve maszk és kézfertőtlenítő használata kötelező, a Karácsonyház előtti kültéri árusok  pedig kizárólag elvitelre szolgálnak ki, helyszíni fogyasztás nem lehetséges. A hütte a jelenlegi korlátozások miatt nem árulhat meleg italokat, azonban sokféle, előre csomagolt téli finomságot, mogyorós csókot, puszedlit és különféle cukorkákat árusít. A hely ékköve, a körhinta sem maradhatott ki a szigorításokból, így az jelenleg sajnos nem üzemelhet.

Az ország fája


Idén kékes fényben pompázik az Országház előtt fővárosunk büszkesége. A 15 méteres és negyven éves ezüstfenyőt egy székesfehérvári család ajánlotta föl.

Ha már Budapestre vezetne utunk, érdemes az Andrássy út Deák tértől Oktogonig tartó szakaszát is célba venni, ahol idén ugyanis 26 fán 60 teljesen organikus anyagokat tartalmazó, kis súlyú dísz található majd, amelyek kímélik a fákat, így megőrizve az élettartamukat. Emellett a Városháza parkban gömbdíszekkel, piros szívekkel és arany harangokkal díszítenek 20 fát. A fő szempont a környezettudatosság volt.

Miskolc mézeskalács villamosa

2020 novemberében már kilencedik alkalommal indult el a különleges ünnepi járat. A villamossal való utazás önmagában is sokak számára talán egyfajta nosztalgia érzést idézhet elő.

Fotó: csodalatosmagyarorszag.hu

Ez a villamos pedig garantáltan egy teljesen új, teljesen más világba varázsolhat minket. A kérdésre, hogy az egyre romló járványügyi adatok ellenére is elindítsák-e a mozgó mesevilágot, a szavazók 76,2 százaléka mondott igent. Ez is azt bizonyítja, hogy a miskolci ünnepi villamos ma már éppen olyan elengedhetetlen hírvivője lett a karácsonynak, mint a televízióban minden évben megjelenő mikulásos Coca Cola reklámok. A villamos 2021. január 6-ig közlekedik majd a Tiszai pályaudvar és Felső-Majláth végállomás között, ám az utasok létszámát 120 főre korlátozták.

 

Eta néni” háza

Kajdácsi Józsefné, azaz „Eta néni“ minden év decemberében Dabas sztárja. Az ország egyik leglenyűgözőbb karácsonyi díszkivilágított házával büszkélkedhet Eta néni, aki eredetileg az unokák kedvéért kezdett bele a nem mindennapi díszítésbe. Ám idővel már nem csak az unokák lelték örömüket a látványban, az ország minden tájáról látogatnak el ide érdeklődők, akiket az előkertben egy hatalmas táncoló Mikulás fogad.

Hagyománnyá nőtte ki magát, hogy este 21 és 21.30 között bárki ingyenesen belépést nyerhetett a ház kertjébe. Idén sajnos ez megváltozik. A járvány miatt Eta néni úgy döntött, az idei évben csak kívülről lesz megcsodálható a karácsonyi csodaház, és a díszek számát is csökkenteni szeretné.

Hubay Ház

Szentendre az utolsó állomásunk, ahol Hubay Éva és családja vár minket a Hubay ház, Karácsonyi Szalonban 2010 adventje óta, több mint 5000 darabból álló magángyűjteménnyel és különleges karácsonyi díszekkel, melyek különböző technikákkal készített karácsonyi díszeket, dekorációkat, valamint üdvözlőlapokat tartalmaznak az elmúlt 200 év történetéből egészen máig. A Hubay Ház egyszerre szolgál kiállítás és üzletként is. Egy abszolút bakancslistát hely, mindazoknak, akik imádnak elveszni a részletekben és örömüket lelik az ünnepekre való készülődésben.

Mindezek mellett a nem mindennapi úti célok mellett nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy bizony, mint oly sokszor, a csoda most is az orrunk előtt van, csak észre kell vennünk azt. Gondoljunk erre, amikor Szombathely főterén elsétálunk a büszkén feszítő arany szarvas vagy a minden évben szelfiktől villogó gömb mellett, majd elidőzünk egy percre a hatalmas karácsonyfánk előtt. Jusson eszünkbe, hogy a szép mindenben ott van, amiben hajlandóak vagyunk meglátni azt, s mi sem lehetne jobb alkalom, ennek gyakorlására, mintsem a karácsonyi időszak.

Reiner Anna Dóra