Fotósunk, Kiss Eszter képein keresztül mutatjuk be a szombathelyi Szent Márton temető őszi hangulatát. Magyarország és Európa egyik legrégebbi sírkertje ez, melynek neve a korábban ezen a területen fekvő Szentmárton település emlékét őrzi. 

Míg a Szent Márton templom a rendelkezésre álló adatok alapján a római kor óta folyamatosan használt vallási épület, a templomot körülölelő temetőt már az I. században temetkezési helynek használták, és ez egészen 1962-ig nem változott. Szombathelyi polgárok ezrei nyugszanak itt, köztük több tisztviselő, iparos, vállalkozó, politikus, akik sokat tettek a város fejlődéséért; de ide temették el a nagy járványok és tűzvészek áldozatait is.

A legrégebbi sírkövek a 19. századból származnak, és bár vásárlások és adományok útján folyamatosan bővítették a temetőt a 20. században, 1962-ben a városi tanács megszüntette a további temetkezés lehetőségét. A nyolcvanas években egy bizottság alakult a sírkert kegyeleti parkká alakítása érdekében, azonban ez végül meghiúsult. A kilencvenes évektől kezdve rendszeresen áldozatul esett több sír is a vandalizmusnak.

Több évig külön egyesület igyekezett a temető állapotára felhívni a figyelmet, manapság a Szombathelyi Szépítő Egyesület vette szárnyai alá a sírkertet, eredményesen: közel tucatnyi síremléket felújítottak, valamint többet rendszeresen karbantartanak és gondoznak, emellett folyamatosan újabb sírok felújításáról egyeztetnek. Temetői munkájukat segíti a Vas Megyei Temetkezési Kft. is. A temető jelentőségére több programmal is felhívják a figyelmet: a Berzsenyi Dániel Könyvtárral közös programsorozatuk, a temetői séták keretében alkalmanként több mint száz érdeklődő hallgatja meg Orbán Róbert szakvezetését.

Fotó: Kiss Eszter

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

17 + kettő =