Kezdőlap Időkapszula A magyar pezsgőkirály, aki nélkül más lenne az ünnep

A magyar pezsgőkirály, aki nélkül más lenne az ünnep

Talán nincs is olyan ember, aki ne ivott volna Törley pezsgőt, vagy esetleg nem hallott volna a magyar ünnepi alkalmak egyik alapkellékéről. De ki is volt az a Törley József, akinek köszönhetően elindult a magyar pezsgőgyártás az amúgy is fellendülő dualizmus-kori Magyarországon?

1858. január 10-én született Törlei Bálint és Vojnits Mária harmadik gyermekeként. Apja, méh eredeti, Schmierl Valentin néven részt vett az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban,

magyarságának tanújeleként nevét Törlei Bálintra magyarosítja,

hiszen a Schmierl, a schmierenből illetve a streichenből származik, ami annyit jelent, mint kihúzni, törölni (Törlei).

A szabadságharc leverését követően Kossuth Lajost követi török emigrációba, akitől dicsérő elismerést kap. Apja nyomdokait ugyanakkor egyik gyermeke sem követi: három fia és lánya polgári pályát választ.

Törley József a grazi kereskedelmi akadémia elvégzése alatt kapcsolatba kerül Teofil Roederer reimsi pezsgőgyárossal, aki alkalmazza, majd később a Delbeck & Cie. cégnél dolgozik.

Miután a pezsgőkészítés gyakorlati tudnivalóit a francia cégeknél elsajátítja, megalapítja első gyárát Franciaországban, Champagne fővárosában Reimsben. Törley József magyarországi tevékenységét Promontorban, a mai Budafokon kezdi.

Cégét 1882. augusztus 1-én jegyzik be a budapesti cégbíróságon „Törley József és Társa” néven.

A gyártás kezdetben francia szakemberekkel és gépekkel folyt, majd később önállósodott, és az 1890-es évek elejére a Törley pezsgő a felső tízezer közkedvelt italává, az ünnepi asztalok elmaradhatatlan kellékévé vált.

1905-ben már egymillió palack pezsgőt állított elő a gyár évente. Sikereit társadalmi téren is előrelépés követte, hiszen csantavéri előnévvel, magyar nemességet kapott az uralkodótól, I. Ferenc József királytól.

1907-ben, nem sokkal a cég megalakulásának 25. jubileumi ünnepségét követően vakbélgyulladás-perforáció miatt váratlanul meghalt. A gyár a történelmi viharokat túlélve a mai napig gyártja a méltán híres Törley pezsgőt.

via torley.hu