Patent podcast: Ismeretlen holokauszt-memoárok: Blau Márta és Bencze József visszaemlékezése

A szombathelyi Blau Márta közelmúltban előkerült, valamint Bencze József kiadásra váró soá-memoárjáról Kelbert Krisztina történésszel beszélgetünk. A deportálásakor 14 éves lány és a koncentrációs táborban társait segítő orvos megrendítő emlékei mellett szó lesz arról a jelenleg is folyó kutatásról, amely a Szombathelyről elhurcolt gyerekek történeteit, sorsát igyekszik feltárni egy tervezett kiállítás előkészítéseként.

2023 tavaszán került a szombathelyi Savaria Múzeum birtokába egy kézzel írt memoár, amelyben közvetlenül a háború után egy 15 éves fiatal lány írta le emlékeit családjuk deportálásáról és a koncentrációs táborban átélt hónapokról. A 60 egynéhány oldalas kockás füzetbe Blau Márta, egy szombathelyi ortodox zsidó család gyermeke jegyezte le a vele történteket. A beszélgetésben szó esik arról

  • hol lapult eddig és hogyan került elő a kockás füzet?
  • ki volt Blau Márta és honnan volt ismerős a neve a történész számára?
  • mi derül ki a kézzel írt sorokból a koncentrációs tábor életéről?
  • mi lesz a memoár további sorsa?

Ugyancsak évtizedekkel a vészkorszak után bukkant fel Bencze József memoárja, amelyben az uraiújfalui körorvos Auschwitzban töltött hónapjainak megrendítő története bontakozik ki. Felesége odaveszett, de kamasz fiának és neki sikerült megmenekülnie. Visszaemlékezése egészen unikális, nemcsak az orvos látószöge, de az apa-fiú kapcsolat leírása miatt is, amelyre kevés példa akad a korabeli naplókban. A beszélgetésből kiderül

  • hogyan támogatták és tartották a lelket egymásban a haláltáborban?
  • miért egyedülálló apa-fia sorsa és ez a visszaemlékezés?
  • miért döntött úgy Bencze doktor Ausztráliában élő leszármazottja, hogy a memoár ne a világ valamelyik holokauszt-központjába, hanem Szombathelyre kerüljön?

Aki meghallgatja a beszélgetést, azt is megtudhatja, hogy mi mindent hozott felszínre a 2014-ben az Iseumban, majd 2015-ben a Zsidó Kultúra Házában megnyílt Szemtől szemben kiállítás, amelyet az elmúlt években túlélők és leszármazottak is felkerestek.