Magyarországon is tiltsák be az állatok cirkuszban való szereplését! Ezzel a címmel indít petíciót Kanizsai Dóra a petíció szerzője. Célja, hogy minél többen hangot adjunk véleményünknek és rávegyük a törvényalkotókat, hogy foglalkozzanak az üggyel. Mert igenis muszáj ezzel foglalkozni, Magyarországnak is! Azonban itthon ez nem téma, jelenleg.

Akkor most elmesélnék egy történetet, Tyke nevű harcos elefántról.

Tyke-t még gyerekként 1974-ben rabolták el családjától, majd eladták egy cirkusznak.
Az állat olyan kegyetlen verések sorozatát kapta, hogy három lábra ereszkedve üvöltött, megrémítve a szemtanúkat. Akármikor elment mellette az idomár, ő állandóan csak sikoltani tudott félelmében.

Több alkalommal próbált elmenekülni a cirkuszból, sikertelenül.

A Hawthorn tulajdonosa nem vette figyelembe, hogy az állat már kezelhetetlen, így következett be 1994-ben, Honoluluban a tragédia. Tyke kitört az arénából fellépés közben, több embert-köztük a trénerét- agyontaposott, majd eszeveszett ámokfutásba kezdett az utcákon. A rendőrség fékezte meg, 86 golyóval, két óráig haldokolt. Hihetetlen micsoda fájdalmakat élhetett át azalatt a két óra alatt.
A boncolás természetesen kimutatta, hogy kiterjedt idegsérülései, és agyi bevérzései voltak a rengeteg fizikai bántalmazástól.

Tyke-ról dokumentumfilm készült 2015-ben, Tyke Elephant Outlaw címmel. Érdemes megtekinteni legalább egyszer!

Pozitív azt hallani, hogy a világon jelenleg 42 országban nem szerepelhetnek vadállatok cirkuszokban. Az Európai Unió 28 tagállama közül 20 országban már nemet mondtak az állatos cirkuszokra. Magyarország azonban a maradék 8 állam egyike, ahol a mai napig telt házas aréna előtt brillíroznak a vadállatos cirkuszok. A szerencsésebbek telt házzal működnek, míg mások lasszóval fogják a közönség tagjait.

Vajon az állatok is olyan jól szórakoznak, mint az odaérkező látogatók? Nem hinném.

Sem állatvédelmi szempontból, sem pedig az emberek oldaláról nem jó ez, hiszen egy frusztrált, reményvesztett állatot mutogatni nem biztos, hogy jó.
Mélységesen megalázó és fájdalmas az állatoknak ilyen attrakciókat csinálni, kampókkal, hegyes botokkal, árammal “tanítják” be nekik ezeket a mutatványokat, ami teljesen természet ellenes, mert ugyebár egy elefánt nem egyensúlyoz dobogón, miközben egy ember ugrál a hátán. Elgondolkodtatható lehet.Arra kellene buzdítani az embereket, hogy mindenki olyan cirkuszba menjen, ahol csak ember artisták vannak, akik szabadon választották ezt és gyakorolták.

“Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogy az állatokkal bánik.” /Mahatma Gandhi/

” A rabság megaláz, megnyomorít és meggyilkol! Ne légy naiv! Ne légy közönyös! “

Ne várj a változásra, légy te magad a változás!

/A képek gyenge idegzetűeknek nem valók!/

Ha egyetértesz, ezzel a cikkel itt tudod aláírni a petíciót!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

tizenhat + 1 =