A könyvtári éjszakát követő héten az Országos Könyvtári Napok rendezvényeivel folytatódik az őszi programok sora.

2018.október 1-én a XXIV. Vas Megyei Könyvtári Nap — Olvasás-könyvtár-kompetencia című szakmai konferenciának ad helyet a Berzsenyi Dániel Könyvtár. A tanácskozáson előadó lesz Farkas Ferenc a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár EFOP Projektirodájának szakmai vezetője, Dr. Gombos Péter szakértő, az olvasásfejlesztési szakmai műhely tagja, a Magyar Olvasástársaság alelnöke, Dr. Hámoriné Váczy Zsuzsa pedagógiai szakértő, Iványiné Nagy Kinga a Boldog Brenner János Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium könyvtárostanára és Nagy Éva a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója.

A hét során több kiállítás is nyílik, illetve megtekinthető lesz a könyvtárban, így a Szent Márton Szombathelyen: templom, tér, utca című dokumentumkiállítás, a Te is KÉPes vagy rá! című esélyegyenlőségi fotókiállítás, a Hőseink emlékezete című, az aradi tizenháromról szóló és Iványiné Nagy Kinga könyvtárostanár Mentés másként című könyvhajtogatásokból összeállított tárlata.

Kiemelt esemény lesz 2018. október 2-án kedden az Egyedül is megy című rendezvény, amelyen a családkutatás amatőrök figyelmébe ajánlott fortélyairól lesz szó egy beszélgetés formájában. Aki kérdez: Spiegler-Kutasi Nikoletta könyvtáros, aki válaszol: Spiegler Tibor helyismereti gyűjtő.

Az előadás célja, a családfakutatás tevékenységét közérthetőbbé tenni, azt remélve, hogy a hallottak, látottak után, egyre többen kapnak kedvet saját családfájuk, családtörténetük elkészítéséhez. Spiegler Tibor ismert helyismereti gyűjtő kutatása cseppet sem egyszerű vállalkozás, hisz olyan családban nőtt fel, ahol származása okán esetenként a személyek, esetenként a történet hiányzik. Családtörténetét lassan, fáradságos ám kitartó munkával építgeti. Ennek kulisszatitkaiba avatja be az érdeklődőket. A Berzsenyi Dániel Könyvtár a rendezvényhez kapcsolódóan egy lapozható könyvtári segédletet is megjelentet, mely ingyenesen hozzáférhető a könyvtárban.

Az Országos Könyvtári Napok során mindig nagy figyelmet kapnak a legapróbb „olvasók” és családjaik. Idén a Berzsenyi Dániel Könyvtárban Lezsákné Szekszárdi Zsuzsanna zenepedagógus Ringató foglalkozással (október 2.), Kenessey Edit védőnő babamasszázzsal, Albert Zsuzsanna pedig Mese kismamáknak címmel ölbeli mesékkel várja a babákat, mamákat, a kisgyerekes családok minden tagját.

A nyugdíjas korosztályt szólítja meg 2018. október 3-án Döme Zsuzsanna Hatvanon innen és túl című könyvének bemutatója, amelyen közreműködik a Rózsabors Műhely.

2018.október 4-én a BDK-ban megnyílik a Digitális Portál, a kapun belépők egy kincskereső kalandjáték részeseivé válhatnak. A Digitális Portál egy csapatmunkára ösztönző szabadulósjáték. A csapatok feladata, hogy egymást segítve leküzdjenek néhány ügyességi és logikai feladványt, megmeneküljenek az Portál csapdáitól és megtalálják a kijutásukhoz szükséges kulcsszót. Az ingyenes játékra 4 fős csapatokkal középiskolás kortól lehet jelentkezni az alábbi linkre kattintva: www.kolibry.hu/jelentkezes.

2018.október 5-én folytatódik Horváth Imre nagysikerű, Ezt látni és hallani kell! című komolyzenei előadássorozata, amelyet a szombathelyiek már jól ismernek. A téma ezúttal: Örömjáték a zenében.

A Szombathelyi Szépítő Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja a korábbi években jellemző nagy sikerre való tekintettel újra megszervezi a Szent Márton temetői sétát. 2018. október 6-án az ódon sírkert Orbán Róbert vezetésével lesz megtekinthető. A séta nyilvános és ingyenes, bárki csatlakozhat, akit érdekel a régi sírköveken őrzött várostörténet, családtörténet.

Az Országos Könyvtári Napokat idén is Könyves Vasárnap zárja 2018. október 7-én. A Berzsenyi Dániel Könyvtár ezen a napon rendkívüli nyitvatartással várja látogatóit, akik idén is számíthatnak beiratkozási kedvezményre és amnesztiára. Lesz DVD- és könyvturkáló, ahol a könyvtár feleslegessé vált dokumentumaiból lehet ingyenesen válogatni; a gyerekek szórakoztatására Fredy bácsi bábszínháza jön el; a komolyabb témák iránt érdeklődők pedig a Nagy Háborús emlékév kiadványaival ismerkedhetnek meg egy beszélgetés keretében.

Programok
Berzsenyi Dániel Könyvtár
2018.október 1-7.

2018.október 1. hétfő

|9.30|   Olvasás—könyvtár—kompetencia
XXIV. Vas Megyei Könyvtári Nap
Helyszín: 4. emelet– előadóterem

2018.október 2. kedd

Szent Márton Szombathelyen: templom, tér, utca
Dokumentumkiállítás
Helyszín: 2. emelet—olvasóterem

|10.00| Ringató
Lezsákné Szekszárdi Zsuzsanna zenepedagógussal
Helyszín: 1. emelet—gyermekkönyvtár

|17.00| Egyedül is megy
Családkutatás amatőröknek
Aki kérdez: Spiegler-Kutasi Nikoletta, aki válaszol: Spiegler Tibor
Helyszín: 4. emelet—előadóterem

2018.október 3. szerda


Te is KÉPes vagy rá!—Esélyegyenlőségi fotókiállítás
Helyszín: 1. emelet—hírlapolvasó

|10.00| Babamasszázs
Helyszín: 1. emelet—gyermekkönyvtár

|11.00| Mese kismamáknak
Ölbeli meséket mond Albert Zsuzsanna babáknak és mamáknak.
Helyszín: 1. emelet—gyermekkönyvtár

|17.00| Hatvanon innen és túl
Döme Zsuzsa könyvbemutatója
Közreműködik a Rózsabors Műhely
Helyszín: földszint—előadóterem

2018.október 4. csütörtök

|15.00| Digitális Portál
Kincskereső kalandjáték középiskolás kortól
Előzetes regisztráció: www.kolibry.hu/jelentkezes
Találkozópont: földszint—fogadótér


2018.október 5. péntek

|17.00| Örömjáték a zenében
Ezt látni és hallani kell! Horváth Imre komolyzenei előadása
Helyszín: 4. emelet—előadóterem

2018.október 6. szombat

Hőseink emlékezete
Kiállítás az aradi tizenháromról
Helyszín: 1. emelet—felnőtt kölcsönzőtér

|10.00| Temetői séta
A Szombathelyi Szépítő Egyesület és a BDK helytörténeti klubjának közös programja Orbán Róbert vezetésével
Helyszín: Szent Márton temető, Szombathely

2018.október 7. Könyves vasárnap
Rendkívüli nyitvatartás 13-18-ig

|13.00| DVD– és könyvturkáló
A könyvtár feleslegessé vált dokumentumaiból
Helyszín: földszint—fogadótér

|15.00| Az elátkozott malom
Fredy bácsi bábszínháza
Helyszín: 1. emelet—gyermekkönyvtár

|14.00| A Nagy Háborús Emlékévek (2014-2018) kiadványai
Beszélgetés, felolvasás
Helyszín: földszint-előadóterem

Beiratkozási kedvezmény minden korosztálynak!

AMNESZTIA!

Minden késedelmi díjra, függetlenül a tartozás összegétől, kivéve a bírósági eljárás alá vont késedelmeket. A kedvezmény csak a dokumentum visszaszolgáltatásával vehető igénybe.

Bízunk benne, hogy 2018 októberében ismét sok örömteli pillanat részesei lehetnek a résztvevők, a közreműködők és a szervezők egyaránt.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár munkatársai szeretettel várnak programjaikon minden érdeklődőt, remélve azt, hogy a rendhagyó események még közelebb hozzák az emberekhez a mindennapok könyvtárait.