Milyen lehetőségeink lesznek a nyáron? A népszerű fesztiválokkal mi lesz? Vakáció a strandokon? Finom lángos vagy fagyi a Balaton partján? Fontos pillanatokat jelentenek ezek az események, programok a magyarok szívében. A MOL Nagyon Balaton új, online beszélgetősorozatának első részében megtudhattunk számunkra fontos információkat.

Első alkalommal Csapody Balázst (a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosát, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnökét), Hoffmann Henriket (a Balatoni Turizmus Szövetség elnökét), Marsalkó Dávidot (a Halott Pénz zenekar alapító-frontemberét), valamint Szollár Domokost (a MOL-csoport kommunikációs és marketing igazgatóját) látta vendégül a házigazda, Lobenwein Norbert, a MOL Nagyon Balaton Official rendezvénysorozat alapítója, és Könyves Dina szerkesztő-műsorvezető.

A beszélgetés itt meghallgatható, a következőkben kiemeltünk néhány fontos mozzanatot.

 

Szollár Domokos szerint sok lemondás lesz az idei nyáron. Nagy áldozatokat kell hozni, de ezek miatt az emberek összetartóbbak lesznek. Bizakodik abban, hogy hamar túleszünk ezen a helyzeten, és lesznek olyan megoldások, amik lehetővé teszik az emberek szórakozását. Bízik az emberek kreativitásában.

Hoffmann Henrik véleménye szerint a Balaton nagy szerepet játszik a turizmusban, és a belföldi utazási igények sokszorozódni fognak. Két bizonytalanság van ebben a helyzetben.: az egyik, hogy hogyan vészelték át az emberek pénzügyileg ezt az időszakot, és hogyan befolyásolja a magyar emberek utazási szokásait; a másik, hogy az emberekben ez mekkora nyomot fog hagyni.

Olyan taktikát választottunk, hogy mi előre menekülünk – mondta Csapody Balázs, aki ezt például a felújításokra, fejlesztésekre értette.

A lehető legjobb minőséget kell adnunk majd ezek után (…) mi is el fogjuk végezni a biztonsági előírásokat az étteremben. A kommunikációnkban is meg fog jelenni az, hogy mindenre felkészültünk

– mondta.

A mi szakmánk is olyan, hogy tervezni kell

– mondja Marsalkó Dávid, aki szerint az egyik legrosszabb ebben a helyzetben a bizonytalanság. A zene ipar számára az őszi szezon most különösen fontos lesz, ugyanakkor kérdés, hogy az emberek, hogyan, mennyit tudnak majd küldeni. 

Lobenwein Norbert szerint a nagy fesztiváloknak nem nagyon van helye más évszakokban. Ebben a helyzetben nehéz elképzelni óvintézkedésekkel is a programok létrehozását, és a tömegrendezvények megvalósulása is kérdéses a jövőben. Gyakori kérdés, hogy az embereknek mennyi pénze marad a vírus után.

Óvatosabb lesz mindenki, de szükségünk lesz a kikapcsolódásra.

A beszélgetésben még elhangzott az is, hogy az emberek félelme az lehet majd, hogy a vírus újra nagyobb mértékben fog terjedni. Valószínűleg most nagyobb lesz az itthoni utazások száma, így olyan programokat kell szervezni, ami ösztönzi majd az embereket a kimozdulásra.

A járvány utáni és előtti időszak nem lesz ugyanolyan.

Igazodnia kell mindenkinek a helyzethez, például a biztonsági és higiénia igény sokkal nagyobb lesz. Rengeteg kérdés merül fel mindenkiben, de ebben a helyzetben támogatnia kell a szereplőknek egymást.

Megfigyelhető, hogy sokan vesznek utalványokat, annak érdekében, hogy segítsenek a fennmaradásban.

Ez bizalmat, reményt ad a jövőre nézve.

Mindenki pozitívan próbál a helyzethez állni. Senki nem fogja feladni, ugyanakkor mindenki életét megváltoztatta a koronavírus – összegezhető a beszélgetés.

Soós Veronika
Simon Ádám