A szokatlanul meleg időjárást élvezve könnyen megfeledkezünk arról, hogy jön az év vége. A Fő téren is készülődnek az adventi időszakra: egyre több helyre került fel az ünnepi díszkivilágítás, a boltok kirakatai vásárlásra csábítanak.

Az ünnepi hangulat megteremtéséhez ajánlok néhány könyvet – különféle témákban, és korosztálynak:

Stephanie Perkins (szerk) – Ajándékba adlak #ifjúsági #novellák

Különféle amerikai ifjúsági (young adult) írók művei kerültek ebbe a válogatásba. A történeteik nagyon különbözőek: realisztikus, mágikus realista vagy épp fantasy novellák kaptak helyet a kötetben. A helyszínek is változatosak: egy sziget, farm a kietlen pusztaságban, kisváros, vagy éppen a behavazott New York.
A történek között vannak tipikusan édes, már-már giccses történetek, de akad több ami igazán értékes. Megmutatják, hogy milyen szép tud lenni, amikor lebontod a falakat magad körül: megismerkedsz valakivel, aki megfog; amikor száműzheted a buta előítéleteidet, tévhiteidet, amik abból fakadtak, hogy nem vetted az energiát, hogy megismerj másokat. Ilyenkor jön el a csoda, a szerelem, ami fellobban a semmiből.

J. R. R. Tolkien – Karácsonyi levelek #szépirodalom #levelek

A “karácsonyi leveleket” Tolkien a gyerekeinek írta és rajzolta minden karácsony előtt, 1920-1942 között Karácsony Apó nevében. A levelek évről-évre egy hosszabbak, igényesebbek lettek, több visszatérő szereplővel. A kötet először 1976-ban jelent meg – elég sokára kaptuk meg magyarul, (2016-ban).
Nem tudom Tolkien amúgy milyen apa és férj volt, de ezek a levelek annyira kedvesek és kreatívak, hogy megadnám neki a legjobb apa díjat. Minden évben küldött levelet a gyerekeinek, volt olyan év, hogy többet is, már októberben ‘beszámolt’ Karácsony Apó az Északi sark történéseiről. A levelekből egy bolondos, problémáktól nem mentes, de vidám világ bontakozik ki előttünk – az ügyefogyott Jegesmedvével, Hófiakkal, koboldokkal és törpökkel.

Cecilie Enger – Anyám ajándékai #szépirodalom #norvég #önéletrajzi #regény

A norvég újságíró saját családjának állít emléket ebben a könyvben. Édesanyja Alzheimer-kórban szenved, a könyv elején megmutatja milyen volt felszámolni a közös családi otthonukat, rengeteg tárgytól megszabadultak, vagy elajándékozták.
Cecilie egy fiókban az anyja karácsonyi ajándéklistáit tartalmazó füzetre bukkan, amiben 1963-tól 2003-ig szerepel, hogy ki mit kapott karácsonyra a családból. Ez beindítja benne az emlékezést, és emléket állít családjának ebben a könyvben. Az időben ugrálva, egy-egy tárgyhoz kapcsolódva mesél erről az érdekes, művész-lelkű norvég családról, akinek tagjai között volt színésznő, festő, verselő vénkisasszony is. A komoly téma ellenére nem nyomasztó a könyv, tele van érdekes emlékekkel, történetekkel, amiből megismerhetjük egy család életét.

Fekete István – Régi karácsony #szépirodalom #magyar #novellák

Fekete István népszerű műveiből megismert természetszeretet, remek elbeszélésmód és igazi magyar tájak, történetek ezekben a novellákban is megjelentek, csak a téma volt új. Mindegyik novella az adventtal, a karácsonnyal kapcsolatos – a gyerekek várakozása és csínyei, a felnőttek gondja-baja, kibékülések, és a szegény, falusi magyar környezet és a 20. század eleji időszak teljesen magával ragadott.

E. T. A. Hoffmann – Diótörő és Egérkirály #szépirodalom #mese #klasszikus

A Diótörő és Egérkirály történetét biztos sokan ismerik, ha máshonnan nem, valamelyik feldolgozásból. A klasszikus történetben egy kislány a főszereplő, aki elmerül a fantáziavilágában – karácsonyra nagybátyjától kapott diótörő figura elevenedik meg és vív harcot a gyerekek játékaival a gonosz egérkirállyal. A nagybácsi meséi tápot adnak a kislány képzeletének, álmában meglátogatja a mézeskalács és különféle édességekből épült királyságot, ahol a Diótörő a herceg és persze ő lesz a hercegkisasszony. Jó volt visszacsöppenni a régi karácsonyok szellemébe, ahol a néhány válogatott játéknak nagyon örülnek a gyerekek.

Charles Dickens – Tücsök szól a tűzhelyen #szépirodalom #mese #klasszikus

A kisregényben megismerünk egy aranyos házaspárt – Pöttyöt (Mary) és idősebb férjét, Johnt, aki fuvarosként dolgozik. Nagyon szimpatikusak, még csak egy éve házasok, de idilli otthont teremtettek, és már kisbabájuk is született. John, amúgy a Szép remények Joejára emlékeztetett, darabos, nem túl okos ember, de ezt tudja is magáról, ám annál nagyobb szíve van. Dickenset olyan jó olvasni, az ember belemerül a könyveibe, közvetlenül szól hozzánk olvasókhoz, mint egy nagypapa, aki csak nekünk mesél. Ez a történet is ilyen, elképzeljük John és Mary idilli otthonát, ahol a tűzhelyen forr a teavíz, a hidegből hazatér a férj és felmelegszik kedves ‘kisfelesége’ társaságában. A humor is megjelenik, főleg Tilly, a kisbaba dadája személyében. A végén van egy kis csavar, amit persze már meg is lehet sejteni, de minden jó, ha a vége jó 🙂

Bővebben a Dóri Online Olvasónaplója blogon olvasható a véleményem; ill. az említett regények megtalálhatóak a Berzsenyi Dániel Könyvtár állományában!