2020. augusztus 28-án nyitotta meg kapuit a Herényi Heti Piac a Herényiek Háza udvarán. Mostantól minden pénteken 13 óra és 19 óra között várja a vásárlókat Szombathely új piaca.

A Herényi Heti Piac fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter volt, aki ugyan a kormányülés miatt nem tudott jelen lenni a megnyitón, de köszöntőlevelében kiemelte:

A Herényi Kulturális és Sportegyesület munkájának köszönhetően Szombathelyen, a Herényiek Házában újraélednek a hagyományok, amelyek nem pusztán ünnepi „díszletek”, mindennapjainkat színesítő szokások. Felmenőink bölcsessége, szorgalma, természet közeli életmódja, a föld szeretete az a családmegtartó és közösségfenntartó erő, ami évszázadok óta élteti a magyarságot a Kárpát-medencében. A Herényi Heti Piac európai színvonalon biztosít helyet, árusítási lehetőséget a kistermelőnek, az őstermelőnek, a kézműveseknek, a mesterembereknek; mindemellett a magyar konyha remekeinek.

Hutflesz Mihály, a Pannon Porta Kft. ügyvezetője beszédében kiemelte: a legjobb befektetés az együttműködés, és jó példa Herényi Kulturális és Sportegyesülettel közös partnerségük a kultúra és a gazdaság szereplőinek közötti kapcsolatok kialakítására. Az ügyvezető felhívta a figyelmet, hogy a piac megnyitásával a szervezők teret adnak a helyi gazdaság erősödésének, valamint a helyi erőforrásokon alapuló eredmények helyben hasznosulnak.

Németh Ákos tanácsnok köszöntőjében aláhúzta, hogy ezzel a kezdeményezéssel egy agorát, kulturális közösségi helyet alakítottak ki a szervezők. Nemcsak termékek, áruk, hanem ötletek és gondolatok is gazdát fognak cserélni, amihez a rendezők számára sok sikert kíván. Megemlítette: zöld patriótaként szívének ilyen nagyon kedves kezdeményezéssel ritkán találkozik, és reméli hogy hamarosan még több hasonlóval lehet majd találkozni a városban. 

“Ennél helyibb piac nem is jöhetett volna létre”

Horváth Gábor, a körzet önkormányzat képviselője elmondta, hogy véleménye szerint “ennél helyibb piac nem is jöhetett volna létre”. Kiemelte, a piac mellett kulturális programokkal és gyerekfoglalkozásokkal is várják a szervezők a kilátogató vásárlókat. Kérte városvezető képviselőtársait, hogy a hamarosan létrejövő közművelődési megállapodásban biztosítsanak megfelelő forrást az egyesület érdemszerző munkáját, amivel Kámon és Herény, de az agglomerációkban élő lakosságot is kitudják szolgálni.

Az elmúlt 26 év alatt voltak válságos pillanatok, azonban az egyesület mindig tudott valamilyen kreatív gondolattal megújulni, erre példaként a Herényi Virágutat hozta fel Szekér Tamás, a Herényi Kulturális és Sportegyesület elnöke. Az egyesület vezetője reméli, hogy a Herényi Heti Piac, a Herényiek Háza kulturális kínálatával együtt szolgálja a város érdekeit és kulturális igényeit. Megköszönte a szervezet iránt tanúsított támogatást és együttérzést, és reméli, a vásárlók gazdag élményekkel térnek haza a piac látogatását követően.

A megnyitót a Herényi Nótakör műsora színesítette.

Nem az első innováció

A Herényi Kulturális és Sportegyesület még a tavasszal látott hozzá a Pannon Porta Kft.-vel közösen a Herényi Heti Piac szervezési munkálataihoz. Céljuk az volt, hogy a koronavírus-járvány által kialakított új kulturális és gazdasági helyzetre egy innovációval válaszoljanak, amely segíti a termelőket, kézműveseket, és mesterembereket is, portékájuk bemutatására és árusítására, nem szokványos módon. Ennek megfelelően alakították ki a piac elrendezését és az azt övező kulturális és gasztronómiai programkínálatot is, amellyel a vásárlók számára több elemet is tartalmazó élménycsomagot nyújtanak.

A Herényi Kulturális és Sportegyesület már nem először vesz részt kulturális és civil innováció létrehozásában: a Herényi Virágút elindítása és a Herényiek Háza gazdag programkínálata is bizonyíték erre, a Herényi Heti Piac elindításával pedig újabb projektben segíti a szervezet a közművelődésben közismert kulturális alapú gazdaságfejlesztést a városban.