A 19. századi népszerű társasági hölgyek gyakran tartottak fenn igazán előkelő, politikai, művészi és a tudományos élet terén is befolyásos szalonokat.

Nem csak az európai arisztokrácia köreiben, hanem az Egyesült Államokban is számos társasági összejövetelre adtak lehetőséget a tehetős társadalmi réteg hölgyei.
Befolyásos szalonjaik a polgárháború éveiben is működtek. Az államok fővárosa, Washington D.C. egyik legkiemelkedőbb társasági személye volt ekkoriban “Észak Szépe”, az ohiói kormányzó és szenátor, majd Lincoln elnöksége alatt pénzügyminiszter, később igazságügyminiszter Salmon P. Chase lánya, Kate.

A 13 éves Kate. (Maryjane Wadley/ pinterest.com)

Prominens, angol-skót származású családba született a hölgy 1840-ben. Édesanyját 5 éves korában elveszítette. Mindez nem nyomta rá bélyegét a jövőjére, hamar a társasági élet középpontjában találta magát és népszerűségét arra próbálta használni, hogy apja amerikai elnök lehessen. Bár az öreg Chase 1860-ban elveszítette a republikánus elnökjelölt-választást Abraham Lincolnnal szemben, ez sem számított.

Kate Chase, a társasági hölgy 1860 körül.
(Carrie McGough/pinterest.com)

Rendkívül tanult, intelligens és bájos volt, korának elismert szépsége, kezéért sokan versengtek az előkelő estélyeken és fogadásokon, amelyeket apjával tartottak Washingtonban. A korabeli leírás – és a fotográfiák – szerint magas volt és karcsú, mogyoróbarna szeme és aranybarna, hullámos haja, előkelő tartása, viselkedése mindenkit elbűvölt. Ennek ellenére férjet sajnos rosszul választott.

23 évesen lett a Rhode Island-i kormányzó, a 33 éves William Sprague felesége. Selyemruhában, gyémántokkal és gyöngyökkel kirakott tiarában ment férjhez. A menyegzőn maga az elnök, Lincoln is tiszteletét tette, a fogadáson 500 meghívott vett részt.

William Sprague és Kate Chase Sprague

A házasság azonban nem sikerült jól, bár a következő évtizedben a párnak négy gyermeke született. Az egyik lány, Kitty szellemi fogyatékossággal jött világra. A férj erőszakosnak bizonyult, alkoholproblémái voltak, számtalan viszonya volt (már a házassága előtt is születhetett egy eltitkolt gyermeke). Valószínűleg illegális pénzügyi spekulációkban is részt vett és egyes pletykák szerint a polgárháború alatt a Konföderációval üzletelt.

Kate uniós katonák társaságában a polgárháború idején. (sonofthesouth.com)

Kate eközben igyekezett megfelelni a társadalmi elvárásoknak, továbbra is támogatta apja politikai munkáját és nem maradt ki az elit körök társasági eseményeiből sem. Azon 7 nő egyike volt, akik részt vehettek Lincoln temetésén. Költekezésével, extravaganciájával sokszor vívta ki férje haragját, aki többnyire csak a távolból volt hozzá gyengéd.

1873-ban azonban az öreg Chase meghalt, és ezzel együtt egy gazdasági válság is jelentősen megcsonkította a Chase-Sprague család vagyonát. 1879-ben aztán egy családi botrány kitörése lerombolta Kate meseszerű alakját. Férje rajtakapta őt a jóvágású – és nős –  New York-i szenátorral, Roscoe Conklinggal, akivel állítólag évek óta tartott a boldogságra vágyó Kate kapcsolata. A felszarvazott férj a szeretőt fegyverrel üldözte el, feleségét pedig egy ablakból akarta kihajítani mérgében…Amit a korabeli társadalom elnézett a férjnek, azt sosem bocsátotta meg a feleségnek.

Az idősödő Kate – még mindig stílusosan (bygonebrookland.com)

Kate és William végül 1882-ben elvált és a férfi egy évvel később újranősült. Legidősebb gyermekük és egyetlen fiuk, William az apjával maradt, három lányuk az anyjukkal Európába utazott és itt töltöttek el néhány évet. Ahogy a pénzük elfogyott, visszaköltöztek Washingtonba, Kate apjának házába, ahol egyre szerényebb körülmények között éltek.

Kate és lányai utolsó otthonuk lépcsőin 1890 körül (bygonebrookland.com)

Miután fia 25 évesen öngyilkos lett, az asszony visszavonult a társadalmi élettől. Csirkéket nevelt, tojást és zöldségeket árult, hogy fenntartsa magát, majd elárvereztette legértékesebb holmijait, ékszereit. Leányai közben férjhez mentek – csak Kitty maradt vele. Kate 1899-ben, 59 évesen Bright-kórban halt meg. Csak legközelebbi családtagjai vettek tőle búcsút a temetésén Ohioban. Apja mellett nyugszik a vérbeli amerikai hölgy, akit sosem sikerült túlragyogni.

 

Forrás: