Mi is a TikTok? TikTok (régebben Musically) néven ismert, bármilyen korosztálynak ingyenesen letölthető és használható alkalmazás. Kis „filmeket” alkothatsz egy általad kiválasztott zenére, hangra, olyan módon, ahogyan te szeretnéd. Így úgy tűnik, mintha te mondanád, énekelnéd.  Feltölthetsz videókat a saját hangoddal is, amire mások készíthetnek felvételeket. Nyilván ennél komplikáltabb dologról van szó, de összességében most elég róla ennyit tudnunk.

Illetve… sajnos itt is létezik a komment szekció… Ez miért is baj?

Az egész folyamat a világhálón zajlik, így gyakorlatilag mindenki látja, amit előállítasz, készítesz. Ezzel még semmi baj nem lenne. A véleménynyilvánítás itt a kedvencem. Sőt… mindenki kedvence. 15 másodperc alapján ítélünk meg valakit, ami a való életben arra sem elég, hogy bemutatkozzunk. Ha leszámítjuk a zaklatókat, még mindig ott maradnak azok, akik egyszerűen csak unaloműzésre használják a kommentelési lehetőségeket.. „Másokban a szálkát, magadban a gerendát sem”, tartja a mondás.
Az applikációnak lenne korhatára, mert ha jól informálódtam 12+ -os korosztály tudna regisztrálni. Ennek ellenére természetesen fiatalabbak is megfordulnak az alkalmazásban. Viszont nem a kor határozza meg azt, hogy ki mit ír a programban.


Nem az ítélkezés a célom,
hiszen vannak nagyon kreatív és különleges videók is. Amik árnyalatai nem férnek rá egy palettára és kitűnnek a többi animáció közül („Neked” – be).

„Ez több, mint a Facebook.”

Más közösségi oldalon nem feltétlenül látszik az arcunk (ha nem állítunk be profilképet). Itt sem kötelező, de az alkalmazás alapötletéhez, miszerint tátogsz, videót készítesz magadról felvállalod a profilod. Mutogatunk egymásra kommenteken, videókon keresztül. Sokat gondolkodtam, hogy kimásolok közülük párat, hogy bebizonyítsam vannak olyanok, akik mások megsértésére használják az applikációt. Viszont ezt nem tehetem meg, mert nem szeretnék (ha név nélkül is) embereket megbántani, ítélkezni felettük. A változtatás joga mindig a mi kezünkben van. Ne a negatív oldalát keressük a körülöttünk létrejött, megalkotott dolgokban, hanem azt, ami a mi hasznunkra válhat.

Ítélkeztek, ítélkezek.

Nekem is van véleményem, mint, ahogy mindenki másnak is. Én sem preferálok nagyon sok mindent, de, ahogy az idősebbek mondják: „okosabban teszed, ha csendben maradsz”.

Azért töltjük le a telefonunkra a programot, mert szeretnénk a saját magunk módján videózni amatőr tudással. Nem kell profinak lennünk, ahhoz, hogy jót alkossunk.

Gondold végig: Ez csak 15 másodperc. Maximum 1 perces lehet a videó. Ez alapján nem lehet elítélni, kategorizálni a készítőjét. Ne akarj másra hasonlítani, légy egyedi!

 

Írta: Takács Flóra