Nehéz elkezdeni a tanulást? Sokat kell másnapra készülni? Mi most segítünk, hogyan lehet egyszerűbben és könnyebben tanulni!

 1. Először is, próbálj pozitívan gondolkodni a tanulásról! Ne mondj magadnak olyat, hogy nem vagy képes rá. Tedd a szórakozás elé a fontossági sorrendedben a tanulást. De ez nem azt jelenti, hogy előtte nem kapcsolódhatsz ki, ugyanis ha ez elősegíti a tanulásodat, akkor jó is ha megteszed. Próbálj az előnyeire gondolni annak ha jó tanuló vagy. Pl. ha jól tanulsz, a tanárok így könyvelnek el, és kevesebbet kell felelned. Bízz magadban. Most jöhet is a többi tanulási módszer.
 2. Találj jó helyet a tanuláshoz! A nyugalmas, csendes környezet sokat segíthet ahhoz, hogy koncentrálni tudj. De vannak olyan típusú emberek is, akiknek segít az ha szól a zene, vagy vannak körülöttük. Próbáld ki, melyik igaz rád.
 3. Készíts tervet! Így sokkal könnyebben átlátod a dolgaid, és segít abban is, hogy ne halogass. Próbáld úgy tervezni, hogy a tanult anyagra ‘tudjál aludni’, mert az agyunkban biológiailag így tud rendeződni a sok információ.
 4. Használd, értsd meg! Idegen nyelvben a szavak tanulásánál először az adott nyelvről magyarra, majd fordítva ‘kérdezd ki’ magadtól. Ezt teheted úgy is, hogy letakarod az egyik nyelvet, vagy egy lapra kiírod mondjuk minden második szót, majd mellé írod a megoldását. Mondd őket ki hangosan, akár a lakásban fel-alá vonulva. De a legjobb, ha egyszerű példamondatokba helyezed a szavakat, vagy ha szövegből vannak akkor abban a környezetben tanulod őket. Az olvasást, zenéket és a filmeket nem is kell magyaráznom, milyen sokat segítenek. Ha kifejezéseket, vagy szöveget, verset tanulsz (ez a magyar nyelvűre is vonatkozik), nagyon fontos hogy szóról szóra értelmezd a szöveget, vagy azokat a szavakat, amelyekből a kifejezés összetevődik.
 5. Tarts szüneteket! Így jobban fog az agyad.
 6. Tanulj meg figyelni! Ez a tulajdonságunk is fejleszthető. Sok olyan tantárgy lehet, ami nem ragad magával és köti le a figyelmedet, tehát az akarat elengedhetetlen. E feladat elfogadásához is akarat kell. Az akaratot nem csak a tanulás miatt jó fejlesztenünk, hanem azért is, mert ez formál jellemé.
 7. Barátkozz meg a csönddel! Nem kell ennek a környezetedtől függnie, hanem a külvilágtól visszatérve magadhoz is lehetsz csöndben. Ha ez megy, akkor megtanultál figyelni. Az egészségednek is jót tesz, ha megszereted a csöndet.
 8. ‘Merülj bele a tanulásba!’ Képzeld el azt az érzést, amikor lemerülsz a víz alá, és teljesen kizárod a külvilágot. Képzeld el ezt tanulás előtt, hogy a tananyagra tudj koncentrálni.
 9. Ne oszd meg a figyelmedet tanulás közben! A problémáidat is tedd félre erre az időre.
 10. Figyelj oda az órákon, és igyekezz aktív lenni! Ezzel sok időt spórolhatsz, mert az órai figyelem által nagyon sok megragad a fejedben, és ha még nem is egy előadó művész a tanárod, a magyarázását csak egyszer hallgathatod végig. Az sem utolsó szempont, hogy pozitív benyomást teszel a tanárra azzal, ha figyelsz.
 11. Készíts átlátható jegyzeteket! Emeld ki a lényeget, vagy készíts illusztrációt . Írhatsz egy nem puskázásra használandó puskát/összefoglalót magadnak a számonkérés előtt egy külön lapra, aminek már az elkészítése is sokat segít a tanulásban.Írta: Golub Emese
Soós Veronika
2002. március 6.-án születtem Sárváron. Répcelakon nőttem fel. Most Szombathelyen az Orlay szakgimnáziumban tanulok. Mindig is közel állt hozzám az irodalom és a fogalmazás. Az iskolámnak az író klubjában volt esélyem, lehetőségem a gondolataimat papírra vetni a középiskola kezdetekor. A tanáraim, barátaim segítségével ma már egy saját blogot működtetek, ahol olyan témákról írók az olvasóimnak, amik a mindennapjainkban megtalálhatóak. Most pedig a H+ íróihoz, szerzőihez csatlakozhattam.