Az 1920-as évek magyar származású sztárjai, Rosie és Jennie Dolly 1892. október 25-én született Balassagyarmaton Deutsch Rózsika (Rosie Dolly) és Deutsch Janka (Jennie Dolly) néven.

A család Budapest VII. kerületébe költözött, majd 1905-ben az Egyesült Államokba emigráltak. A lányokat táncra oktatták és tehetségük hamar megmutatkozott. Néhány év múlva már a híres Ziegfeld Follies látványos és csillogó revüsorozatában léphettek fel.

pinterest.com/Classic Movie Hub

Az I.világháború után bejárták Európát, ahol elképesztően gazdag, arisztokrata csodálókra tettek szert (később a milliomos áruháztulajdonos Mr. Selfridge is Jennie udvarlója volt). Ők szívesen finanszírozták pazar életvitelüket: lóversenyeket, kaszinókat, ékszereket, ruhákat és partikat.

pinterest.com/etsy.com

A későbbi VIII.Edward brit király egyik szeretője például beszámolt arról, hogy Jennie egyszer csuklótól könyékig érő karperecekben jelent meg egy partin, a gyűrűjének az ékköve pedig akkora volt, mint egy nagy jégkocka…

A fellépések, némafilmek és Broadway-előadások mellett rendszeresen jártak London, Párizs és a francia riviéra legpazarabb estélyeire.

pinterest.com/flickr.com

A testvérek népszerűsége az 1920-as évek végére csökkent, így visszavonultak a szerepléstől. Magánéletük nem volt kiegyensúlyozott – Rosie háromszor, Jennie kétszer házasodott. Jennie 1929-ben örökbefogadott két magyar háborús árvát, Klárit és Mancit, és Rosie is rengeteget jótékonykodott a magyar gyerekek javára.

www.gradsubotica.co.rs

Jennie 41 évesen súlyos autóbalesetet szenvedett, a helyreállító műtétek pedig felemésztették vagyonának nagy részét. Egyre mélyebbre süllyedt a depresszióban, főként, miután híres ékszergyűjteményét is el kellett árvereztetnie. 1941-ben, 49 évesen öngyilkosságot követett el.

 

medium.com

Rosie 21 évvel később szintén megpróbált öngyilkos lenni. Végül 77 évesen, 1970-ben, infarktusban halt meg New Yorkban. A nővérek egymás mellett, Kaliforniában nyugszanak.