A szellemekről, kísértetekről, elhunyt szeretteink visszatéréséről szóló történetek az emberiséggel egyidősek, a legrégibb fennmaradt történetek azonban többnyire az ókori görögöktől és a Római Birodalomból származnak. Az elmúlt évszázadok során számtalan legenda és kísértethistória borzolta a kedélyeket és a legtöbb megtapasztalt szellemjárásról, kísértetről sosem bizonyosodott be, hogy hamisítvány vagy csínytevés eredménye volt.

Kísértethadak

Állítólag az i.e. 490-ben zajlott marathóni csata zaja és a lovak nyerítése még sokszáz évvel később is gyakran hallható volt, de láttak kísérteteket az egykori Trója körül is. 1517. december 15-22. között Verdello (Itália) lakóit két hadsereg hatalmas csatája zavarta meg nyugalmában, naponta több alkalommal is. Ezután fél órával később már csak nyomai voltak az óriási ütközetnek: lábnyomok és lópatkók nyomai tömegesen. X.Leó pápa olyannyira megrémült a fantomoktól, hogy török támadás előjeleként értelmezte és az európai uralkodókat keresztes hadjáratra sürgette. 1735-ben, 1737-ben, majd 1745-ben Angliában, Souther Fell dombjai között láttak visszatérő kísértetsereget, amelyről még a Gentleman’s Magazine is beszámolt.

Hampton Court és a londoni Tower kísértetei

Anglia hagyományosan kísértetjárta kastélya olyan szellemek otthona, mint VIII.Henrik feleségei: a 21 évesen lefejezett Catherine Howard, aki sikítva rohan át a palota Kísértetgalériáján; és Jane Seymour, aki itt hunyt el gyermekágyi lázban fia születését követően. Itt kísért Wolsey bíboros, az épület egykori tulajdonosa és Sibell Penn, VI.Edward király dadája is, aki itt halt meg himlőben, 1562-ben. Azóta “a szürke hölgy” néven ismert, mint Hampton Court egyik leghíresebb szelleme.

Hampton Court (Wikimedia)

Kevés korabeli épület van Angliában, amely annyi szenvedést és halált látott, mint a közel ezeréves londoni Tower. Gyakorta látták két fiú szellemét, ahogy sétálgatnak az épületben, közben itt-ott “beleolvadnak” a falakba. Állítólag ők IV.Edward – a pletykák szerint itt meggyilkolt – gyermekeinek, köztük V. Edwardnak a kísértete. Ugyanígy számtalanszor jelent meg a Towerben a tragikus sorsú Boleyn Anna lefejezett kísértete, akit a legtöbbször a Szent Péter kápolnában láttak, ahol kivégzése után eltemették. Számos éjjeliőr látta a királyné szellemét az elmúlt évszázadok során. Egyikük egy éjjel rejtélyes fényt látott kiszűrődni a kápolna ablakán, ahova benézve egy Tudor-korabeli öltözéket viselő hölgyet látott, aki pár pillanat után eltűnt – a különös fénnyel együtt. Beszélnek egy fehér ruhába öltözött asszonyról is, aki különös, régi parfümillatot áraszt és gyakorta megérinti a turisták vállát…

Tower (Wikimedia)

Lady Dorothy, a raynhami barna hölgy

A norfolki Raynham Hallban 1855-ben egyik éjjel három férfi látta a nőalakot kísérteni, akit megkergettek, de persze nem érték utol…A barna hölgy állítólag Lady Dorothy Townshend szelleme, Robert Walpole egykori miniszterelnök nővére, aki 1726-ban halt meg az épületben. Azt beszélik, akarata ellenére lett Townshend vikomt felesége, később szeretőt tartott, amit férje Dorothy bezárásával bosszulta meg. Amikor a nő beteg lett, orvost sem hívott hozzá, így szenvedését halála után sem tudta feldolgozni. Arannyal átszőtt barna ruhát visel, több helyen is látni vélték. Frederick Marryat író egyszer például rá is lőtt ijedtében, de okozott egy kellemetlen éjszakát a későbbi IV.György királynak is.1936-ban híressé vált fotó készült Lady Dorothyról.

A síró hölgy

A cheltenhami síró hölgyet számos alkalommal látták 1882 és 1889 között. Valószínűleg az egykori tulajdonos felesége, Imogen Swinhoe szelleme volt, aki 1878-ban, 41 évesen hunyt el a Szent Annáról elnevezett házban. A fekete ruhába öltözött, magas nőalakot legalább tizen látták az épületen kívül és belül is, köztük egy tanulóvezető, aki attól félve, hogy elüti őt, ijedtében a fékre lépett, bár oktatója semmit nem látott.

A kísértetek mellett számos história szól kopogó szellemek, démonok garázdálkodásáról. A megmagyarázhatatlan esetek közül kiemelkedik Esther Cox kanadai lány esete, aki 19 éves volt, amikor 1878-ban furcsa hangokat kezdett hallani a szobájában. Zizegő hangok, ugráló tárgyak, falkaparás keserítették meg Esther életét, majd a lány teste hatalmasra püffedt és szemei kidülledtek. Miután párnája a semmiből az orvosa arcába vágódott, különös, fenyegető írások jelentek meg a ház falain, “Bob” aláírással. Ezután kisebb tüzek keletkeztek a házban és a kopogó szellem aktivitása csak azután szűnt meg, hogy a lány elköltözött és férjhez ment.